Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bill Kristol: Realita ľuďom dôjde, i keď neskôr

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Je demokracia krehká a treba sa o ňu starať? Američanom sa problém autoritárskych vodcov dlho skôr vyhýbal a inštitúcie mali pevné. Trump to zmenil. Prečo sa to stalo a ako z toho von? Exkluzívny rozhovor poskytol .týždňu Bill Kristol.

Bill Kristol: Realita ľuďom dôjde, i keď neskôr JABIN BOTSFORD/THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES 27. apríl 2023 Manchester, New Hampshire, USA: Donald Trump vystúpil na predvolebnom stretnutí svojich priaznivcov. Bude Amerika aj po voľbách v roku 2024 podporovať Ukrajinu proti ruskej agresii?

sme svedkami nárastu populizmu a rôznych autoritárskych tendencií v rozličných častiach sveta, aj v Spojených štátoch amerických, jednej z kolísok demokracie. Je v tejto súvislosti užitočné nazrieť do dejín? Niekedy sa za prototyp či pravzor Donalda Trumpa považuje siedmy americký prezident Andrew Jackson. Ale je to naozaj také jednoznačné?

Povedal by som, že to nie je až také jednoznačné. Andrew Jackson mal autoritárske sklony a je celkom zaujímavé, že Donald Trump a niektorí jeho prívrženci práve jeho tak obdivujú. Skôr by som povedal, že v dejinách sa vždy vyskytovali rôzni autoritári, populisti a demagógovia. Vždy existovali ohrozenia zdravej liberálnej demokracie. Je to jednoducho všadeprítomný jav. Rôzne krajiny zažívali tieto hrozby – rozlične závažné – v rôznych obdobiach. Človek by sa nazdával, že USA mali v tomto ohľade skôr šťastie, ale ak sa človek zameria na Juh, na občiansku vojnu, na to, čo sa tu dialo po občianskej vojne, na rasové napätie, rasovo nespravodlivú politiku na Juhu na konci 19. storočia a v prvých dvoch dekádach 20. storočia, tak nadobudne iný pohľad. 

Aj to bola situácia, v ktorej autoritári používali štátnu moc proti menšinovému obyvateľstvu, touto politikou si posilňovali svoju pozíciu, obmedzovali slobodu slova a narúšali vládu zákona. Áno, na celonárodnej úrovni sme boli dlho autoritárskeho pokušenia ušetrení – alebo sme mu aspoň dlhšiu dobu nepodľahli. Ale autoritárstvo je konštanta, aká nikdy nezmizne.

nazdávali sa Američania, že ich tento trend príliš neohrozuje?

Áno a práve po studenej vojne podľahli Američania ilúzii, že hrozba autoritárov je preč. Ale práve vtedy sme si mali uvedomiť, že takéto veci nemiznú, lebo sú pevnou súčasťou ľudskej povahy, a teda aj politiky, čo znamená, že sa vždy môžu znovu vynoriť. Samozrejme, na rôznych miestach a v rôznych obdobiach nadobúdajú rôznu podobu. Podľa mňa je to veľké ponaučenie: Nemôžeme poľaviť v ostražitosti a vydýchnuť si, že liberálna demokracia, vláda zákona, sloboda slova, rešpektovanie pokojného odovzdávania moci sa dejú a budú diať akosi prirodzene.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite