Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anketa: Domáce a svetové osobnosti o dnešnom stave slobody a demokracie

.marína Gálisová .rozhovory .anketa

Dá sa zhodnotiť stav demokracie dnes a pred polstoročím? S otázkami, ktoré tam smerujú, sme sa obrátili na niekoľkých inšpiratívnych ľudí, ktorých myšlienky už v minulosti odzneli v priestore .týždňa. Prinášame vám ich odpovede.

Anketa: Domáce a svetové osobnosti o dnešnom stave slobody a demokracie ALEXI ROSENFELD/GETTY IMAGES 25. október 2008 Tchaj-pej, Taiwan: Predstavitelia Demokratickej strany protestovali proti ústretovej politike vlády voči Číne. Čínska hrozba je silná a skutočná a treba ju brať vážne.

 

  1. Nazdávate sa, že dnes je sloboda a demokracia globálne zraniteľnejšia ako, povedzme, pred polstoročím?
  2. Po konci studenej vojny vyzerala budúcnosť demokracie pomerne dobre zabezpečená – alebo sme prehliadli nejaké prekážky a ignorovali sme ich?
  3. Ktoré faktory dnes rozhodujúcim spôsobom určujú stav demokracie vo svete?

jacques Rupnik

1. Pred polstoročím sovietsky režim potláčal snahy o demokratizáciu vo východnej Európe, ale nesnažil sa narušiť status quo s demokraciami západnej Európy. To vysvetlil Dubčekovi v Moskve v auguste 1968 (západní komunisti sú zbytoční) a Helsinská dohoda to mala potvrdiť. Súperenie západnej demokracie a sovietskeho systému sa vtedy prenieslo do tzv. tretieho sveta, kde „modernizácia“ mala mať prednosť pred demokratizáciou.

Dnes je demokracia ohrozená nástupom autoritárskych režimov, ich schopnosťou využiť svoje nové hospodárske a technologické prostriedky. Ale dnes sa mi zdá demokracia väčšmi ohrozená zvnútra: mám na mysli krízu dôvery v politické elity a najmä inštitúcie. Za nástup populizmu a antiliberálnej demokracie podľa mňa nemôže Putin alebo Čína, oni sa tieto trendy len snažia využiť.

2. Budúcnosť demokracie nie je, nikdy nebola a nebude zabezpečená. Je to dané jej samotnou povahou a zraniteľnosťou. Je to loď, do ktorej neustále vteká voda a našou sizyfovskou úlohou je neustále ju vylievať, aby sme sa udržali nad hladinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite