Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Michal Šimečka: Progresivizmus je orientácia na budúcnosť

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Progresívne Slovensko ešte nebolo v parlamente, ale teraz sa tam podľa prieskumov zrejme dostane – a na dôležitú pozíciu. Pýtame sa teda predsedu PS Michala Šimečku, aká je to strana, čo chce riešiť, kde vidí silné stránky a kde riziká progresivizmu.

Michal Šimečka: Progresivizmus je orientácia na budúcnosť Boris Németh

pozeral som sa na význam slova progresivizmus a za posledných 100 rokov som našiel veľa významov, ale aj reprezentantov. Ty si predsedom Progresívneho Slovenska. Čo ten pojem znamená pre vás?

Kľúčový je časový aj geografický kontext. Progresívne Slovensko nie je nepopísaný list. Sme tu 5 rokov, máme ľudí vo funkciách, europoslancov. Prezidentka Čaputová bola podpredsedníčkou PS, máme miestnych poslancov, predkladáme zákony – do tohto parlamentu sme ich predložili asi 30. To všetko je PS. Máme program, máme víziu. Dnes v tom kontexte, v akom Slovensko je, sme strana, ktorá je zrozumiteľná, čitateľná, má jasné hodnoty, drží pokope, ponúka alternatívu k chaotickému vládnutiu, ktoré tu je dnes. Má špičkových ľudí, odborníkov na oblasť ekonomiky – Števa Kišša, Tomáša Hellebrandta. Má top ľudí na oblasť vnútra a boja proti zločinu – teraz prišiel Jaroslav Spišiak. Aj cez zdravotníctvo, kde nás posilnil Oskar Dvořák. 

Zároveň je to strana liberálna a prozápadná, sme za jasné ukotvenie Slovenska v Európe. A dnes je kľúčová vlastnosť normálnosť, odbornosť a schopnosť držať pokope, formulovať politiky na základe odborných argumentov.

za posledné desaťročia sa s progresivizmom spájali ľudia a programy naľavo od stredu. Je PS naľavo od stredu?

Nepovedal by som, že PS je naľavo od stredu. PS je na kultúrnej osi liberálna strana a na tej ekonomickej je presne v strede. Nedávno vyšla politologická štúdia o slovenskej politike, ktorú robili na americkej univerzite a tam bolo PS presne v strede. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite