Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Homolová: Môj príspevok je najmenej podstatný

.marian Jaslovský .rozhovory .kultúra

Keby som chcel použiť veľmi veľké klišé, napísal by som, že Zuzana Homolová je prvá dáma slovenského folku. Klišé však nie sú pekné, a tak stačí napísať, že Homolová ako hudobníčka desaťročia napĺňa náš kultúrny priestor krehkosťou, na ktorej sa výrazne zrkadlili často tvrdé témy balád v jej úpravách. Ako učiteľka výtvarnej výchovy vychovala generácie kreatívnych ľudí a ešte k tomu zliezla ako horolezkyňa aj pekných pár kopcov.

Zuzana Homolová: Môj príspevok je najmenej podstatný Boris Németh

keď si človek číta tvoju biografiu, zaujme ho, že si ako mladá žena študovala vo Francúzsku. To nebolo úplne bežné v časoch komunizmu.

Po druhom ročníku vysokej školy som dostala zo Zväzu socialistickej mládeže kladnú odpoveď na moju žiadosť o trojtýždňovú študentskú brigádu. Vtedy sa to volalo Medzinárodný budovateľský tábor a konalo sa to v auguste 1968 v dedinke neďaleko Tours na rieke Loire, 220 kilometrov od Paríža. Bývali sme v škole, ktorú sme maľovali. Bolo tam asi 25 ľudí z rôznych krajín, pekná veselá kôpka. Dostala som funkciu kuchárky, chodila som nakupovať do miestneho obchodíka. Vedela som variť len pár vecí, a aj to pre dvoch až štyroch ľudí. Prvý večer som robila praženicu zo 70 vajec, to je dosť. Bolo to poučné.

Dvadsiateho prvého za nami prišiel starosta obce a oznámil nám, čo sa v Československu stalo. Bežali sme do krčmy, kde bol televízor. Do konca tábora zostávalo pár dní, ale dozvedeli sme sa, že hranice sú zatvorené. Starosta bol členom mestského senátu mesta Tours a predniesol spolusediacim, že je tu pár Čechoslovákov, ktorí nemôžu ísť domov a navrhuje urobiť dobročinnú akciu, na jeden mesiac nás ubytovať a poskytnúť nám kurz francúzštiny. Ja som mala francúzštinu na vysokej, ale nebolo mi to veľmi platné. Tak sme sa dostali k rôznym rodinám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite