Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský: My ako vláda nebojujeme proti, ale za

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Minister zahraničných vecí Česka Jan Lipavský je za liberálnu stranu Piráti v konzervatívno-liberálnej vládnej koalícii. Aká je to pozícia, aké riešenia hodnotových a politických sporov sú najlepšie, ale aj o svojom osobnom vzťahu k duchovným hodnotám nám porozprával v srdečnom rozhovore.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský: My ako vláda nebojujeme proti, ale za TOMÁŠ BOKOR/MZVAEZ SR/SITA 3. december 2022: Jan Lipavský po rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín Slavkovského formátu v hoteli Château Belá v Belej.

pán minister, ste vo vláde za stranu Piráti a uvádzate, že sa v demokratickej vláde Českej republiky usilujete byť tým liberálnym hlasom. Je to niekedy aj náročné? Na slovenskej politickej scéne občas cítiť pnutia medzi liberálmi a konzervatívcami, pociťujete ich aj vy v Česku a špeciálne vo vláde?

Politika je o výmene názorov a aj o tom, že sa niekedy zhodneme a inokedy nezhodneme. Ja by som však určite nepoužil slovo „pnutia“ na náladu v našej koalícii. Samozrejme, Česko ako krajina čelí viacerým veľkým výzvam. Najväčšou výzvou je aktuálne Rusko, ktoré ohrozuje bezpečnosť v Európe vojnou proti Ukrajine – a to je najvážnejšia bezpečnostná hrozba pre Česko od konca druhej svetovej vojny. Táto situácia má viacero dôsledkov, medzi ktoré patrí energetická kríza či vysoká inflácia. Česko prijalo odhadom pol milióna vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorým sme poskytli potrebnú starostlivosť. Vlastne sa nedá diviť, že toto všetko dostáva českú spoločnosť pod tlak, ale naša vláda sa snaží tie jednotlivé problémy riešiť.

ako sa jej to darí?

V zásade dobre. Iste, nedokážeme vyriešiť všetko a hneď, ale zimu sme zvládli, vlani sa podarilo skrotiť vysoké ceny benzínu. Teraz nás trápia vysoké ceny potravín, pracujeme na tom. Riešime najmä praktické ekonomické a bezpečnostné výzvy, ale, samozrejme, popri tom česká spoločnosť rozoberá aj témy, ktoré by sa dali umiestniť na tú konzervatívno-liberálnu škálu. Nie je žiadnym tajomstvom, že naša vládna koalícia obsahuje aj konzervatívne, aj liberálne strany, ale aj na takýchto otázkach sa dokážeme dohodnúť – možno nie úplne, ale dohodnúť sa takým spôsobom, že to zbytočne negradujeme, nehrotíme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite