Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenské národné múzeum zaznamenáva súčasnosť pre budúcnosť

.marian Jaslovský .rozhovory .rozhovor

Je asi málo ľudí, ktorým by názov „Slovenské národné múzeum“ nič neevokoval. Osemnásť pracovísk zahŕňa všetky možné oblasti nášho života, expozície, pamiatky ako Spišský hrad či zámky v Bojniciach a Krásnej hôrke. SNM však nie je len „o minulosti“, ale zaznamenáva aj našu súčasnosť – aby sa veci a udalosti nestrácali z našich myslí. O tom hovorí riaditeľ Branislav Pánis.

Slovenské národné múzeum zaznamenáva súčasnosť pre budúcnosť BORIS NÉMETH

máte množstvo aktivít, ktoré sú pre vás kľúčové?

To je veľmi ťažká otázka, lebo SNM je veľká inštitúcia. Zjednodušene, múzeum môžeme rozdeliť na tri základné celky: klasické múzeá, ďalej hrady, zámky a kaštiele a nakoniec múzeá národnostných menšín. Mne osobne je svojou profiláciou najbližšie Historické múzeum, kde som začal svoju múzejnú kariéru a jedenásť rokov zastával post jeho riaditeľa. 

V ostatných rokoch som sa venoval najmä témam 20. storočia. V múzeu sme urobili niekoľko výstav pri príležitosti stého výročia vzniku Československa, výstavy a expozíciu venovanú M. R. Štefánikovi, momentálne je pre nás jednou z kľúčových tém príprava Múzea 20. storočia. Ale úprimne, väčšinu času zaberá príprava a realizácia veľkých obnov a rekonštrukcií, čiže stavebné projekty. 

bude mať Múzeum 20. storočia aj samostatnú expozíciu, prípadne budovu?

Nemáme ambíciu, aby sa z neho stalo devätnáste múzeum SNM, ale má sa stať samostatnou expozíciou Historického múzea, ktorá vznikne na zelenej lúke a ktorá bude zachytávať obdobie od začiatku 20. storočia až po 90. roky. Dejiny 20. storočia sú extrémne zložité. Stále sme sa nevysporiadali s niektorými vecami z minulosti, napríklad so vzťahom k menšinám a podobne. Aj keď niektoré historické momenty sa nám už darí reflektovať, napríklad v Múzeu holokaustu v Seredi. O mnohých veciach vieme ako spoločnosť veľmi málo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite