Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Redaktorka Ileana Breitenstein: Je Moldavsko na rane Rusku?

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Rusko má od začiatku invázie aj iné potenciálne fronty. K tým patrí Moldavsko, kde Rusi údajne chcú robiť prevrat. Je to reálna hrozba, alebo tam Rusko mieša karty inak? Ako to vnímajú Moldavčania? Rozhovor o svojej moldavskej vlasti nám poskytla Ileana Breitenstein z Radio Free Europe/Radio Liberty.

Redaktorka Ileana Breitenstein: Je Moldavsko na rane Rusku? PABLO MIRANZO/ANADOLU/GETTY IMAGES 9. apríl 2022 Kišiňov, Moldavsko: Protest proti ruským útokom na Ukrajinu; zapálené sviečky pri modlitbe za ľudí, ktorí prišli o život v Mariupole.

neveľké, ani nie trojmiliónové Moldavsko sa od začiatku roka dostáva do správ: veľa počúvame o tom, že po Ukrajine by mohlo byť na rade ako terč ruskej agresie, invázie, možno prevratu. Je tá situácia reálne nebezpečná?

Povedzme to takto: áno aj nie. Začnem s tou druhou odpoveďou – prečo nie? Moldavsko je nezávislé od roku 1991 a už odvtedy je v prekérnej situácii, veľa ľudí sa vysťahovalo, zažili sme ruské pôsobenie a prvý zamrznutý konflikt od konca studenej vojny. V Podnestersku je dodnes veľká koncentrácia ruských zbraní a vojakov. Takže Moldavsko je v istom zmysle stále v stave ohrozenia. Pokúšalo sa to zmierniť tým, že sa vyhlásilo za neutrálnu krajinu. Napriek tomu bolo terčom ruského pôsobenia, politického aj obchodného vydierania. Z tohto pohľadu vlastne nezažíva teraz nič nové. Aj hybridná vojna je téma, o ktorej sa hovorí viac v posledných rokoch, ale aj tu bolo Moldavsko stále vystavené náporu ruskej propagandy, ruských médií. Ľudia si v tom čase neuvedomovali, že ide o hybridnú hrozbu, jednoducho sa to volalo ruská propaganda. Navyše, Rusko vydiera Moldavsko dlhodobo nielen politicky, ale aj ekonomicky.

aké konkrétne ekonomické vydieranie máte na mysli? Čo to znamená?

Dávno pred inváziou na Ukrajinu bolo mnoho prípadov, keď Rusko zablokovalo svoj trh a nepustilo naň moldavské produkty, najmä tie poľnohospodárske, či už šlo o mäso, mliečne výrobky, ovocie – všetko to boli artikle, ktoré sú pre Moldavsko dôležité. Rusi to zakaždým vysvetľovali akýmisi hygienickými dôvodmi, ale v skutočnosti šlo o vydieranie. Tieto malé sankcie raz platili, raz nie, a toto trvalo roky. Líder socialistov to využíval na zdôraznenie svojich dobrých vzťahov s Ruskom – tvrdil, že keby vládol v Moldavsku on, nič také by sa nedialo, pretože by to s Rusmi nejako „uhral“. A, samozrejme, najväčšie vydieranie prišlo po začiatku invázie na Ukrajinu.

čo zažíva Moldavsko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu?

Od začiatku invázie v roku 2022 sa ruská propaganda ešte vyhrotila, ale Moldavsko zatiaľ nebolo až tak priamym terčom ruskej vojny, skôr zažívalo nechcené dopady rakiet, prípadne ich trosiek. No aspoň zatiaľ, kým sa vojna koncentruje na východe Ukrajiny a kým ukrajinská armáda hrdinsky bráni v postupe tej ruskej, tak mnohí strategickí experti sa zhodujú, že Moldavsko nie je priamo vojensky ohrozené.

súhlasíte s tými expertmi, čo sa týka priamej hrozby?

V podstate áno. Nie som vojenská expertka, ale väčšina odborných názorov znie, že pre Rusko by nemalo žiadny strategický význam rozpútať priamy útok proti Moldavsku, ba čo i len sa pokúsiť dostať na hranicu Podnesterska a vstúpiť tam.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite