Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Thurzovci, ekonomickí protoglobalisti?

.hana Chorvátová .rozhovory .rozhovor

Rodina Thurzovcov fascinuje dodnes. Bez tohto mocného ťažiarskeho rodu by ekonomický pokrok aj našich území nebol ani zďaleka taký silný. Čím sú Thurzovci inšpiratívni a čím kontroverzní? O Thurzovom kódexe hovorí historik Miroslav Lacko.

Thurzovci, ekonomickí protoglobalisti? ŠTEFAN PÉCHY Epitaf Jána I. Thurza v levočskom Kostole sv. Jakuba, vyhotovený v neznámej dielni okolo roku 1558 z červeného mramoru.

vy a vaša kolegyňa, germanistka Erika Mayerová, ste urobili krok, aký je v podmienkach slovenských humanitných vied, najmä histórie, nezvyčajný. Podarilo sa vám vydať dôležitý prameň z obdobia okolo roku 1500, Thurzov kódex, v rakúskom odbornom vydavateľstve. Čo vás k tomu doviedlo?

Bol to hlavne jeden z cieľov môjho dlhoročného systematického výskumu protomoderných hospodárskych dejín. Celému projektu predchádzalo štúdium témy od roku 2005. To v rámci prípravy knihy vyústilo do intenzívneho bádania o podnikateľovi a inovátorovi Jánovi I. Thurzovi (1437 – 1508) a o spomínanom kódexe.

čo je vlastne Thurzov kódex?

Je to rukopis, ktorý sa nachádza vo vlastníctve Bavorskej štátnej knižnice v Mníchove a bol vyhotovený, ako sa týmto výskumom zistilo, v Kremnici v rokoch 1500 až 1506, teda v čase pôsobenia Jána I. a jeho syna Juraja (Georga) III. Thurzovcov vo funkcii hlavných komorských grófov. Kódex pozostáva z dvoch častí. Prvá obsahuje rôzne banské práva Jihlavy a Gelnice, ale aj jihlavské súdne rozsudky zo stredoveku. Druhá časť kódexu je azda ešte cennejšia, lebo sú v nej rôzne návody na skúšky kovnatosti mincí, utajované výrobné postupy na rafináciu zlata v kremnickej mincovni, ako aj kompletné tarify uhorských mincovní pre výkup zlata a striebra od ťažiarov – a predchádzajúci bádatelia nevedeli tieto tarify a ich jednotky identifikovať a analyzovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite