Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jadrový fyzik Vladimír Slugeň: Prečo sa bojíme jadrovej energie?

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Zažívame energetickú krízu. Jednou z odpovedí na ňu môže byť jadrová energia, ale je tu problém: téma jadra vyvoláva aj obavy a nezodpovedané otázky. Preto sme sa rozhodli prediskutovať ich s odborníkom a do relácie Pod lampou prišiel jadrový fyzik, profesor Vladimír Slugeň.

Jadrový fyzik Vladimír Slugeň: Prečo sa bojíme jadrovej energie? SHEPARD SHERBELL/CORBIS/GETTY IMAGES Rok 1999, Jaslovské Bohunice: Obyvatelia v okolí elektrární majú zvyčajne vyššiu akceptovateľnosť jadrovej energie. Ľudia sa boja hlavne mimo okolitých miest.

čím je daný strach ľudí z jadrovej energetiky alebo jadrových elektrární? 

Ľudia sa vždy boja neznámeho, navyše energia z jadra sa najskôr zneužila, boli zhodené bomby na Hirošimu a Nagasaki, takže najničivejšia zbraň, ktorá ukončila druhú svetovú vojnu, sa stala strašiakom. Až havárie ako Three Mile Island, Černobyľ, Fukušima vytesnili Hirošimu a Nagasaki. Ľudia sa boja, strach sa zneužíva, rolu hrajú záujmy investorov.

také Rakúsko odmieta, aby u susedov boli jadrové elektrárne. A po Fukušime sa Nemecko rozhodlo svoje jadrové elektrárne utlmiť. No jadrových elektrární je obrovské množstvo. Koľko bolo havárií a obetí v porovnaní s dôsledkami a obeťami iných energií? Prečo aj racionálne spravované krajiny tomu strachu podľahli? 

Kedysi sa vysvetľovali tri štádiá alkoholizmu na Gorbačovovi. Najskôr prestaneš piť sám, potom zakážeš piť iným a potom sa ti na čele spraví pigmentová škvrna. A Rakúsko? Najskôr prestali využívať jadrovú energetiku oni, potom sa ju snažili zakázať iným a potom sa to snažili pozdvihnúť na niečo ako antijadrové náboženstvo. Aj Nemecko sa časom priklonilo k Rakúsku. Po Fukušime bolo viac ako 85 % negatívnych, protijadrových statí článkov, analýz publikovaných v nemčine, to nie je náhoda.

ako sa z projadrového Rakúska stalo protijadrové Rakúsko?

Rakúsko začalo v roku 1972 stavať jadrovú elektráreň v Zwentendorfe. Už predtým postavili tri jadrové reaktory, ale len školské alebo výskumné, z nich len ten, ktorý je vo Viedni, funguje. Teda vybudovala sa nejaká základňa, vedomosti, ľudia, infraštruktúra a kúpila sa licencia na výstavbu 732MW bloku varného reaktora na kľúč. To boli miliardy šilingov. 

Výstavba začala v roku 1972 a do 1975 sa nič nedialo. Vtedy sa však niektoré politické strany pri tej ropnej kríze zobudili a začali protestovať proti výstavbe jadrovej elektrárne. Robili to aj cez katolícku cirkev, najmä v Kärntene, Vorarlbergu, v kostoloch sa brojilo proti jadrovým elektrárňam. Argumentom bolo nebezpečie, Hirošima, Nagasaki, bomba, strach zo žiarenia. Zelené hnutie začalo rásť a zistilo, že ľudia na to počujú, chcú bojovať za životné prostredie.

koľko bolo vtedy na svete jadrových elektrární?

Nejakých 50 a mali viac-menej dobré výsledky, lebo vtedy to bola prestížna záležitosť, aj Rakúsko nimi chcelo dokázať svoju technologickú vyspelosť.

a ľudia v okolí nezomierali, deti sa nerodili s troma rukami, tak aký mohol byť argument na začiatku tohto odporu k jadrovej energii?

Tam bolo viac vecí, jednak tie licencie boli drahé a elektrární malo byť viacej a bola to celá zmena uhoľného, ropného, plynového priemyslu. Tie sa začali brániť a prví podporovatelia zelených aktivít boli práve uhliari a plynári, ktorí chceli uchovať svoj zdroj. Okolo roku 1975 to ešte bolo minoritné hnutie, ale postupovalo.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite