Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Zuzana Čaputová: Mojou ambíciou je komunikovať a spájať

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Slovensko má problém. Vláda sa rozpadla, blížia sa voľby, no znovu raz nie je celkom jasné, akou krajinou chceme byť. Sme beznádejne rozdelení, nemáme sa radi. O rozhovor sme v tejto situácii požiadali prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Prezidentka Zuzana Čaputová: Mojou ambíciou je komunikovať a spájať LUKAS KABON/GETTY IMAGES 28. január 2023, Praha: Zuzana Čaputová v štábe budúceho českého prezidenta Petra Pavla po 2. kole volieb. Na Twitteri mu adresovala odkaz, že spolu s ním zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou.

keď sme sa v roku 1989 dopracovali k slobode, rezonovalo heslo Pravda a láska musí zvíťaziť nad lžou a nenávisťou. Dnes máme rok 2023, lož sa stala prijatým nástrojom politického boja a nenávisť je na vzostupe. Čo nám z vety Václava Havla ostalo?

Zuzana Čaputová: Mnohé tu zostalo. Paradoxne, esenciou zmien z roku 1989 bolo aj to, aby ľudia mohli nesúhlas a aj hnev slobodne vyjadrovať. Mnohí si to možno neuvedomujú, ale to, že si môžu užívať nesúhlas bez následkov v podobe straty slobody, vyhodenia zo školy alebo z práce, je jeden z mnohých výdobytkov Novembra. Možno je na mieste klásť si otázku, či podobné heslá mali zmysel. A ja si myslím, že mali. Ten slogan bol často zosmiešňovaný, ale je to ašpirácia, o ktorú sa máme usilovať. Náš vývoj je neustále pnutie medzi polaritami. Dôležité je, aby sa sily, ktoré chcú rešpektovať slobodu a ľudské práva, nenechali prekričať alebo zahnať do kúta deštruktívnymi silami.

budem o lžiach a nenávisti konkrétny. Počas príprav plošného testovania velenie armády prezidentke povedalo, že sa to nedá stihnúť. Vtedy začal vtedajší premiér hovoriť o prezidentke, že ide proti vláde. Potom už bola zákerná pani z hradu, lebo keď sa niečo také okamžite a rázne neodmietne, ťahá sa to roky. Dobre si pamätám túto prvú lož?

Pamätáš si správne. Vtedy sme boli pripravení na 40 percent a až cez noc sa to podarilo dohnať. Pointou môjho vyhlásenia bolo, aby sa ľudia išli dať testovať, ale nemali by sme trestať tých, na ktorých nevyjde. Motivujme ich, ale netrestajme, keď to nedokážeme zorganizovať. To, čo povedal vtedajší premiér, bola iba prvá z mnohých lží a výmyslov. Mnohé z tých naratívov si dokonca odporujú. Podľa toho, komu to ako vyhovuje, som buď provládna, alebo protivládna. Ktokoľvek vytŕča, a to sa netýka len politikov, ale aj novinárov, lekárov a ďalších, je terčom nenávisti. Časť spoločnosti vníma tieto interpretácie a nemá ochotu preveriť si, ako to skutočne bolo a aké sú fakty. Strácame vôľu dopátrať sa pravdy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite