Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Generál Pavel vyhrá v Čechách výrazne. Ja už menšie zlo neberiem

.michal Oláh .rozhovory

Prečo je presvedčený o výraznom víťazstve generála Pavla v českých prezidentských voľbách, čo chce poradiť Slovákom pred blížiacimi sa predčasnými parlamentnými voľbami, kedy sa môžu vrátiť bývalí komunisti a príslušníci ŠtB do verejného života a čo si myslí o svojom konci života, ktorý sa podľa jeho slov nezadržateľne blíži? Bývalý politik, sociológ a osobnosť, ktorá vie nastaviť pravdivé zrkadlo Českej a Slovenskej spoločnosti Fedor Gál.

Fedor Gál: Generál Pavel vyhrá v Čechách výrazne. Ja už menšie zlo neberiem

 v rozhovore sa dočítate aj:

  • prečo mu nevadí komunistická minulosť Petra Pavla 
  • ktorých slovenských politikov považuje za najlepších
  • čo hovorí o českej spoločnosti masívna podpora Andreja Babiša
  • ako sa mení jeho spiritualita v 78 rokoch

ste jeden zo zakladajúcich členov porevolučnej strany Verejnosť proti násiliu, pre mnohých ľudí predstavujete symbol slobody a demokracie, napriek tomu ste v českých prezidentských voľbách verejne podporili bývalého komunistu, gen. Petra Pavla. Bola to pre vás „voľba srdca“ alebo šlo skôr o voľbu menšieho zla?

Ja už menšie zlo neberiem, na to som už príliš starý. Pre mňa to bola voľba, nad ktorou som veľa nerozmýšľal. Tie dôvody som už verejne viackrát vysvetlil. Skôr by som chcel ešte doplniť, čo ma motivovalo a aké mám argumenty, ktoré presahujú českú zem. 

Peter Pavel urobil niečo, na čo sa málo bývalých komunistov zmôže a to povedať „pardon“ a svojím životom odčiňovať, ak majú čo. To on spravil na rozdiel od Andreja Babiša. Pavel bol vo výcviku špecialistov pre komunistickú rozviedku, ale povedal „pardon“ a bola to navyše pre neho profesionálna záležitosť. Babiš bol fízel, udavač, registrovaný účastník štátnej bezpečnosti a pardon nepovedal ani náhodou. 

Koľko je takých bývalých komunistov a fízlov na Slovensku, ktorých ani nenapadlo povedať pardon, požiadať o odpustenie a počkať, kým im tie bývalé obete odpustia?! Babiš ani náhodou. Gen. Pavel nešíril celú kampaň okolo seba negatívne emócie. To je unikát. Keď boli kampane na Slovensku alebo v Maďarsku, Poľsku či v Čechách, videli sme mnoho špinavých kampaní, ako napríklad u prezidenta Miloše Zeman, ktorý je génius na kydanie hnoja a Babiš je v tomto rovnaký. Generál Peter Pavel je výnimka. Zuzana Čaputová bola výnimka. Toto sú veci, ktoré u mňa rozhodli. Nemal som o čom premýšľať. 

iná tvár Nežnej revolúcie, Michal Kocáb, má na to iný názor. 

Mám ho rád, sme kamaráti, ale nesúhlasím s ním v tomto. 

nečakali ste od neho také kritické stanovisko voči gen. Pavlovi? Prekvapil vás jeho postoj? 

Prekvapil, lebo Michal Kocáb je tvárou novembra ´89, ale súčasne to je človek, ktorý budoval mosty pred rokom ´89.  To budovanie mostov spočívalo v dialógu s komunistami, KGB, predstaviteľmi ruskej armády a výsledkom bolo, že odišli. Klobúk dole. Ale kam by došiel svet, keby sme sa nenaučili odpúšťať, keby sme sa nenaučili rozprávať aj s ľuďmi, ktorí s nami nesúhlasia, dokonca aj s nepriateľmi? 

Sú čiary, ktoré morálny človek neprekročí. To sú zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny, vedomé a cynické páchania zla. Generál Pavel sa ničoho takéhoto nedopustil a svojim životom ukázal svoje postoje veľmi jasne. Zdieľa prodemokratické a proeurópske ukotvenie.

neúspešní prezidentský kandidáti Danuše Nerudová, Pavel Fischer alebo iní kandidáti bez komunistickej minulosti by pre vás neboli lepšími kandidátmi ako generál Pavel, keby sa dostali do druhého kola?

Neboli, lebo mám nejakú sociologickú intuíciu a viem trošku čítať verejné nálady. Žijeme v multikríze, v zlomovom období, láme sa geopolitická situácia, láme sa problematika životného prostredia, nerovnosti medzi ľuďmi, psychické a fyzické násilie je všade, kam sa pozrieme. Generál Pavel sa do tejto situácie hodí svojim pokojom, svojou rozvahou a svojou skúsenosťou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite