Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Elena Iarukhina: Rusi majú otrockú mentalitu

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Ruská metalová gitaristka Elena Iarukhina utiekla so svojím priateľom, učiteľom hry na gitaru, z Ruskej federácie, kde im hrozilo väzenie za protiputinovské postoje. Na Slovensku žiada o politický azyl. Otvorene hovorí o otrockej mentalite svojho národa, strachu z mobilizácie a zmene Putina na despotu.

Elena Iarukhina: Rusi majú otrockú mentalitu BORIS NÉMETH

ako sa žije deathmetalovým umelcom v Rusku, keď nepodporujú Putinov režim? Môžete slobodne tvoriť a pracovať?

Je to veľmi ťažké nielen teraz po vypuknutí vojny, ale aj pred vojnou. V Rusku neexistuje kultúra „ťažkej“ hudby, naše obľúbené svetové kapely už dlho neorganizujú koncerty v Rusku. Chýba podpora zo strany štátu nielen voči našej hudbe, ale aj podpora kultúry vo verejnom živote vo všeobecnosti. Podporu dostáva len militaristická propaganda v škôlkach, školách a na verejnosti.

Čo sa týka slobody prejavu, v Rusku je to už dlho tak, že ak aktívne nepodporuješ oficiálnu politiku Vladimira Putina, nemáš šancu získať absolútne žiadnu podporu. Ja sama som aktívnou účastníčkou politických protestov proti Putinovi, ale moja hudba nie je protestná, nespievam politické piesne. Napriek tomu nemôžem doma svoju hudbu voľne šíriť. Podporujú ju skôr ľudia zo zahraničia, hlavne západných krajín, v Rusku mám málo fanúšikov, hoci sme veľká krajina. Musím preto okrem hudby pracovať aj ako farmaceutická reprezentantka, čo som pôvodne vyštudovala na strednej škole.   

kedy a prečo ste ušli z Ruska a prišli na Slovensko?

Z Ruska sme spolu s priateľom Patrikom odišli 29. septembra. Odleteli sme do Turecka, odtiaľ sme šli najskôr do Maďarska a potom na Slovensko. Mne ako farmaceutke hrozila mobilizácia. Ja aj Patrik sme však proti vojne od jej začiatku, v Rusku sme proti nej chodili často protestovať do ulíc. Už pred mobilizáciou sme mali vybavené víza do EÚ, ich platnosť sa začínala v novembri. Pôvodne sme chceli ísť do Fínska. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite