Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

František Mikloško o pápežovi Benediktovi XVI. – skromný intelektuál či pancierový pápež?

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Čo pre cirkev znamenal zosnulý emeritný pápež Benedikt XVI. a kam smeruje spoločenstvo veriacich po smrti pápeža, ktorý dobrovoľne opustil svoj pontifikát a uvoľnil tým priestor pre zvolenie pápeža Františka? Svetu bol ešte pred svojím zvolením za hlavu katolíckej cirkvi známy ako významný teológ, vedec, filozof a intelektuál opradený mýtom tradicionalistu. Kým bol Joseph Ratzinger naozaj?

František Mikloško o pápežovi Benediktovi XVI. – skromný intelektuál či pancierový pápež? ALESSANDRA BENEDETTI/CORBIS/GETTY IMAGES 6. apríl 2012 Rím, Taliansko: Pápež Benedikt XVI. slávi krížovú cestu Via Crucis v rímskom Koloseu počas osláv Veľkého piatku.

po stáročiach pochovával pápeža pápež. Lenže emeritný pápež Benedikt XVI. odstúpil dobrovoľne zo svojho postu. Ale nielen tým bol pohreb zaujímavý. Po odchode Jána Pavla II. a Benedikta XVI. môžeme povedať, že sa veľa mení. Kto bol Joseph Ratzinger?

Dnes sa odohral súkromný pohreb, nie protokolárny pohreb. Oficiálne boli pozvané iba delegácie Nemecka a Talianska. Napriek tomu tam boli zastúpené kráľovské rodiny a hlavy rôznych štátov. Joseph Ratzinger svet zaujal svojím nebeským intelektom. Jeho knihy nie sú len teologické, píše o apoštoloch, eschatológii a Európe. Jeho smrť završuje jednu veľkú éru teológie. 20. storočie malo niekoľko veľkých teologických učencov, dalo nám celé teologické školy. Na dlhý čas sa teologické bádanie možno vyčerpalo. Musí doznieť, premyslieť, čo sa podarilo objaviť a až potom môže prísť ďalší, nový pohľad. Naďalej dnes prebiehajú komparatívne biblické štúdie s inými kultúrnymi tradíciami, ale integrálny pohľad na teológiu, cirkev a na svet sa akoby končí. 

Na pohrebe bolo vyše 200-tisíc ľudí a génius ľudu niekedy cíti niečo aj bez toho, aby to dokázal vypovedať. V tejto chvíli sa prišli státisíce ľudí rozlúčiť nielen s veľkou osobnosťou, ale aj s jednou významnou érou. Pre mňa bolo veľmi symbolické, keď súčasný 86-ročný pápež čakal, ako niesli rakvu – kvôli nemu ju niesli nižšie –, potom sa rukou dotkol rakvy a bol pritom ticho. Pravdepodobne tiež prežíval, že odchádza veľký človek, veľký mysliteľ a že odchádza aj jedna éra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite