Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Ako pán Einstein objavil svetelné kvantum

.štefan Hríb .martin Mojžiš .rozhovory .rozhovor

Ideu svetelného kvanta považoval Albert Einstein za svoju jedinú naozaj revolučnú myšlienku. Asi mal pravdu – nijaký jeho nápad sa nestretol s takým nesúhlasom ostatných fyzikov ako práve tento. Nakoniec za ten nápad dostal Nobelovu cenu. Tak prečo to spočiatku vyvolávalo taký odpor?

Hríb, Mojžiš: Ako pán Einstein objavil svetelné kvantum BORIS NÉMETH Štefan Hríb a Martin Mojžiš diskutujú v relácii .pod lampou v druhej časti vedeckého seriálu o kvantovej fyzike.

keď sa povie Einstein, človeku napadne všeličo. Pracoval na patentovom úrade a vymyslel tam teóriu relativity. Dostal Nobelovu cenu, ale za niečo iné. A pritom sa hovorí – neviem, či to nie je len mýtus –, že na strednej škole nebol v matematike a fyzike až taký dobrý študent.

To je mýtus. Vždy patril k najlepším študentom, špeciálne v tých predmetoch, ktoré ho bavili. A matematika aj fyzika ho určite bavili.

ešte kým začneme s jeho neuveriteľnými objavmi, skúsme pár slov o tom, aký bol človek. Vie sa to vôbec? A je to nejako doložené?

Vie sa o tom dosť veľa. Vyrastal v dobrej rodine, mal jednu sestru, ku ktorej mal veľmi blízky vzťah. Nemal rád šport, viac sa hrával sám než s inými deťmi. Ako dieťa mával záchvaty zúrivosti, v rámci ktorých hádzal po sestre hračky, a obávam sa, že nielen gumené. Už vtedy bol introvert a zostalo mu to. Viac času trávil sám so sebou než s inými. Na druhej strane mal celoživotné, silné priateľstvá, nebol to vyložený samotár. Bol dvakrát ženatý, prvé manželstvo vzniklo z veľkej študentskej lásky, ktorá sa potom zmenila, ako to už občas býva, na nie veľmi pekný vzťah. Druhý raz bol ženatý so sesternicou, to bolo oveľa pokojnešie. A podľa všetkého mal aj frajerky. Ale to asi až neskôr, nie v rokoch 1905 a 1906, o ktorých bude reč.

v tých rokoch prišiel s niekoľkými geniálnymi a prevratnými fyzikálnymi objavmi, pričom nepracoval na nijakej univerzite, ale na patentovom úrade. To je ako možné?

Tak, že na univerzite pre neho nemali miesto. V jeho ročníku bolo šesť študentov, štyria z nich dostali po získaní diplomu ponuku robiť na univerzite asistentov, Einstein a jeho budúca žena Mileva takú ponuku nedostali. Lenže z niečoho žiť museli, a tak Einstein chvíľu pracoval ako stredoškolský učiteľ, chvíľu sa živil súkromným doučovaním fyziky, ale to neprinášalo dosť peňazí. Aby sme si urobili predstavu o tom, v akej situácii vtedy Albert s Milevou boli, tak spomeňme, že ešte pred svadbou mali nemanželské dieťa, o ktoré prišli. Bolo to dievčatko, ktoré dosť vážne ochorelo, a dodnes sa nevie, či zomrelo alebo ho dali na adopciu. Práca na patentovom úrade bola preto požehnaním. Pravidelný príjem, možnosť založiť rodinu a pritom dosť času na veľmi intenzívne rozmýšľanie o fyzike.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite