Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander Duleba: Rusi stavili všetko na posledného spojenca

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Vojna nejde podľa predstáv Kremľa. Už aj Putinovi zarytí propagandisti na to hromžia. Čo bude ďalej? Veľa závisí od verejnej mienky – ruskej, ale aj ukrajinskej a tej západnej. Aj o ňu sa bojuje a táto zima bude rozhodujúca. Hovorí Alexander Duleba.

Alexander Duleba: Rusi stavili všetko na posledného spojenca METIN AKTAS/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 15. november 2022 Cherson, Ukrajina: Ukrajinskí vojaci pred pamätníkom pri vstupe do centra mesta po stiahnutí ruských síl z regiónu a západného brehu rieky Dneper.

rusko bolo označené za teroristický štát a navonok sa tak jednoznačne správa. Správa sa tak i k svojim občanom?

Určite. Ak sa Rus, Ruska, ktorí sú proti vojne, vyjadria kriticky na adresu RF, hrozí im 5 až 15 rokov väzenia. Takto sa v Rusku dostalo do väzenia 15-tisíc ľudí. Na začiatku vojny boli masové protesty a vtedy bola väčšina z tých ľudí zatknutá. Politická opozícia je vo väzení alebo v exile a Rusko funguje ako tvrdý policajný štát.

v provládnych médiách však už občas vidieť prejavy nespokojnosti – asi traja ľudia minule oponovali Solovjovovi, keď tvrdil, že Ukrajinci útočia na ruské územia. A hovorili, že prebieha vojna. Už neplatí, že sa nesmie používať slovo vojna? Neplatí, že sa nesmie kritizovať?

Spravodlivosť je v Rusku veľmi výberová, paragraf postihujúci slovo vojna platí, ale ako vidieť, nie na každého. A nespokojnosť, samozrejme, rastie, lebo to nie je špeciálna vojenská operácia, ktorá mala skončiť do pár týždňov. Solovjov sám tvrdil: „Kyjev dobyjeme do dvoch dní“. To sa nestalo a  Rusi prehrávajú. Začiatkom septembra Ukrajinci prelomili obranu pri Charkove a oslobodili takmer celú Charkovskú oblasť. 11. novembra Rusi museli ustúpiť z pravej strany rieky Dnipro, z mesta Cherson, čo bolo jediné oblastné centrum, ktoré sa im podarilo okupovať. A, samozrejme, ešte na konci marca museli Rusi ustúpiť od Kyjeva, čo bolo prvé veľké ukrajinské víťazstvo. Toto sú vojenské porážky a najmä po tej charkovskej sa diskurz začal meniť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite