Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dušan Zachar: Plošným navýšením platov odmeňujeme priemernosť namiesto excelentnosti

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Platy nemocničných lekárov skokovo stúpnu a LOZ môžeme vyhlásiť za jednoznačného víťaza rokovaní. To, či bude víťazom aj pacient, ktorému by sa mala zlepšiť zdravotná starostlivosť, je otázne. Čo sme si kúpili za dodatočných 250 miliónov na mzdy, odpovedá riaditeľ INEKO Dušan Zachar.

Dušan Zachar: Plošným navýšením platov odmeňujeme priemernosť namiesto excelentnosti Boris Németh

ako ste vnímali proces vyjednávania vlády a LOZ o ich požiadavkách?

Na prvý pohľad to vyzerá, že na rokovania bol dostatočný čas. Všetky dôležité rozhodnutia však táto vláda rieši na poslednú chvíľu. Nie je to zodpovedné. Otázkou je, či by k dohode medzi LOZ a vládou došlo za istých okolností už skôr. Tiež to, či by odborári dokázali už v lete upustiť od svojich požiadaviek. Čím neskôr sa pristúpilo k dohode, tým silnejšia bola vyjednávacia pozícia lekárov. 

bola to chyba vlády?

Čiastkové rokovania prebiehali, no neboli významné, takže áno, malo sa rokovať skôr, avšak neviem, či by sme dosiahli iný výsledok.

aký veľký problém predstavuje plat lekárov v ústavnej zdravotnej starostlivosti?

Lekári, ktorí podávali výpovede, deklarovali, že platy nie sú ich jedinou požiadavkou. Rokovania však odkryli karty a najviac polemík vyvolali nároky na platy. V nominálnych hodnotách zarábajú naši lekári dnes v priemere o trochu menej ako v Českej republike. Hovorí sa aj o tom, že slovenskí lekári odpracujú viac nadčasov, no problém je, že toto tvrdenie nevieme dostatočne verifikovať, keďže nám chýbajú dáta. Ak ich nezačneme poctivo zbierať, tak o niekoľko rokov budeme mať opäť diskusiu o tom, že lekári sú preťažení a že ich je málo, pričom nebudeme vedieť, či je to skutočne pravda.

kto by mal tieto dáta zbierať? Nemocnice tieto údaje musia mať k dispozícii, inak by nevedeli lekárom vypočítať ich mzdy. 

Nemocnice ich majú, no niektoré ich nedostatočne reportujú do NCZI. Ministerstvo o platoch vo svojich nemocniciach vie a je škoda, že ich nezverejňuje podrobnejšie. Často sa hovorí o tom, že v Českej republike zarábajú lekári viac, no ak sa pozrieme na pomer k priemernej mzde v národnom hospodárstve, tak slovenskí lekári zarábajú v tomto smere viac ako v Česku.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite