Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jana Bittó Cigániková: Diagnóza OĽaNO aj Petra Visolajského je spoločná – chorobný etatizmus

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

SaS vo vládnej koalícii bránila mnohým návrhom, ktoré škodili zdravotníctvu, no podľa Jany Bittó Cigánikovej sa dalo urobiť viac. V rozhovore vysvetľuje, ktoré kroky ľutuje a hovorí i o tom, v čom súhlasí s lekárskymi odborármi a, naopak, čo im vyčíta za dlhé roky ich pôsobenia v slovenskom zdravotníctve.

Jana Bittó Cigániková: Diagnóza OĽaNO aj Petra Visolajského je spoločná – chorobný etatizmus Boris Németh

už takmer tri mesiace pôsobíte ako opozičná poslankyňa. Ako vnímate túto zmenu?

Mám viac slobody, keďže kvôli svojmu boju za práva žien, LGBTI+ komunity a celkovo slobodu som mala v koalícii problém. Tam som bola nepopulárna aj pre kritiku zdravotnej politiky OĽaNO. Dospelo to až tam, že keď som chcela predložiť návrh zákona, radšej som ho poskytla inej koaličnej poslankyni, aby ho za mňa v parlamente predložila, lebo inak by tieto zákony neprešli. Druhá možnosť, ako mohol mnou navrhovaný zákon prejsť, bola spolupracovať priamo s ministerstvom zdravotníctva a so šéfmi odborov, ktorí uznali, že to, čo predkladám, je vecne správne a moje návrhy predložili do parlamentu ako ministerstvo zdravotníctva. Vďaka tomu bola značná časť zdravotníckeho programu SaS prijatá. Dnes už môžem zákony predkladať sama. Koalícia mi už cielene neškodí.

je slovenské zdravotníctvo v lepšej alebo horšej kondícii ako pred nástupom súčasnej vládnej garnitúry?

Je na tom horšie, no ak sa dotiahnu chystané reformy, bude mať našliapnuté na lepšie časy.

ktorými reformami by sme mohli dosiahnuť lepšie zdravotníctvo?

Optimalizáciou siete nemocníc a liekovou reformou. Ak by sa dobre nastavilo aj fungovanie HTA (Health Technology Assessment) agentúry, bolo by to tiež pozitívne, no jej fungovanie je nastavené zle. Agentúra má hodnotiť, ktoré lieky by sme mali pacientom preplácať, lenže je tu problém: V rámci kategorizácie nevyraďujeme preplácanie iných liekov. Čiže jej vznik bola možno dobrá myšlienka, no jej fungovanie nie. Optimalizácia siete nemocníc, lieková reforma 363 a HTA sú dobré a systém zlepšujúce veci. Obávam sa však realizácie reforiem, aj pre aktuálne zloženie vlády. Boris Kollár nehlasoval za žiadnu kľúčovú reformu. A na odpore voči optimalizácii siete nemocníc si robili kampaň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite