Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bezpečnostná analytička Minna Ålander: Ako sa z Fínska stal jastrab Severu

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Fínsko prekonalo obrat. Z krajiny, ktorá svoju pozíciu v susedstve Ruska voľky-nevoľky riešila čiastočným obmedzením suverenity a neutralitou, je dnes žiadateľ o vstup do NATO. Ako to prebehlo? V exkluzívnom rozhovore to vysvetľuje fínska bezpečnostná analytička Minna Ålander.

Bezpečnostná analytička Minna Ålander: Ako sa z Fínska stal jastrab Severu WIKIMEDIA COMMONS Fíni s guľometom Maxim počas Zimnej vojny neďaleko Lemetti.

fínsko má špecifickú pozíciu zoči-voči Rusku – jednak s ním susedí, jednak majú za sebou búrlivé aj vojnové dejiny. Ako sa vyvíjali postoje Fínov k Rusku v priebehu povedzme posledných sto rokov?

Áno, Fínsko má veľmi špecifické vzťahy s Ruskom, odlišné ako ostatní susedia Ruska, najmä ak si to porovnáme so štátmi Pobaltia. Fínsko bolo dlhé storočia súčasťou Švédskeho kráľovstva, a to až do fínskej vojny v rokoch 1808 a 1809. Vtedy si Rusko vydobylo od Švédska fínske územie a pričlenilo ho k svojej cárskej ríši pod názvom Fínske veľkovojvodstvo. Spočiatku to Fíni nemali až také ťažké, v rámci ríše pod vládou cára Alexandra. Vtedy sa začalo fínske národné obrodenie, budovanie fínskeho národa – takéto procesy prebiehali aj v iných častiach Európy, ale vo Fínsku sa udiala takmer až vedomá voľba. Fínske elity si povedali: „Nie sme Švédi a nechceme sa stať Rusmi. Tak teda buďme Fíni.“

a tento proces národného uvedomovania nechala Ruská ríša len tak prebiehať?

Práveže po čase, koncom 19. a začiatkom 20. storočia, sa cárstvo rozhodlo rusifikovať územie Fínskeho veľkovojvodstva – ríša nariadila povinné používanie ruštiny, obmedzila dovtedy pomerne veľkú autonómiu Fínov. To, samozrejme, vyvolalo medzi Fínmi odpor a túžbu po nezávislosti, ktorú napokon vyhlásili v roku 1917 a podarilo sa ju zachovať aj po druhej svetovej vojne. 

ako sa k nezávislému Fínsku staval Sovietsky zväz?

Po období váhania, keď sa zdalo, že Sovieti fínsku nezávislosť rešpektujú, prišiel v roku 1939 sovietsky vojenský útok, začala sa tzv. Zimná vojna. Mali sme šťastie, že Stalin krátko predtým vykonal v armáde čistky, počas ktorých sa zbavil mnohých skúsených veliteľov, takže invázia sa zmenila na debakel. V niečom sa to podobalo terajšiemu prepadu Ukrajiny: Sovieti očakávali víťazstvo do dvoch týždňov, nečakali, že sa Fíni postavia na odpor. Vtedy inak vznikol termín Molotovov koktail. Sovietsky minister zahraničia Viačeslav Molotov tvrdil, že lietadlá, ktoré nad Fínskom zhadzujú zápalné bomby, v skutočnosti len vozia potravinovú pomoc, a tak Fíni tieto bomby prekrstili na „Molotovove košíky s chlebom“.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite