Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anton Zajac: Chceme, aby ESET ešte rástol a bol globálnym lídrom

.štefan Hríb .martin Mojžiš .marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

ESET sa z lokálnej firmy stal svetovou. A zostáva na Slovensku, platí tu dane a jeho spolumajitelia prispievajú k dobrým veciam. O začiatkoch, a víziách ESET-u hovorí jeden z jeho zakladateľov, Anton Zajac.

Anton Zajac: Chceme, aby ESET ešte rástol a bol globálnym lídrom JANA BIROŠOVÁ/SITA 16. október 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová počas slávnostného vyhlásenia laureátov ESET Science Award 2021. Je to ocenenie, ktoré skladá poctu mimoriadnym osobnostiam slovenskej vedy.

čo robili ľudia, ktorí neskôr založili ESET, pred Novembrom 1989? Ako by sa vyvíjali ich životy, ak by neprišlo k pádu neslobody?

Prvá otázka je faktická, tá druhá špekulatívna. Zakladatelia žili a pracovali ako bežní ľudia vtedy socialistického Československa. Prví dvaja zakladatelia, Peter Paško a Miroslav Trnka, boli počítačoví entuziasti; mali riadne denné zamestnanie, ale ešte pred Nežnou revolúciou po nociach spoločne vytvárali prvý program na detekciu vírusov (NOD). Tretí zakladateľ, Rudo Hrubý, bol kybernetik, šéf výpočtového strediska a pripravoval sa spolu s Petrom Paškom na vývoj účtovného softvéru, ktorý bol na začiatku ESET-u zdrojom významných príjmov. 

Pokiaľ ide o druhú otázku, s istotou môžeme povedať, že by žili v krajine obkľúčenej železnou oponou, v ktorej vedúca úloha komunistickej strany bola definovaná ústavou, populárni kňazi a politickí oponenti boli posielaní do Jáchymovských baní, a v ktorej fiktívna komunistická ideológia nahrádzala pravdu. Verím však, že aj bez Nežnej revolúcie by táto fáza netrvala dlho. 

eset je firma, ktorá chráni svojich klientov pred útokmi hekerov, malvéru a podobne. Bola to medzera na trhu, ktorú ste na začiatku identifikovali? Tak vznikol ESET?

Myslím, že nie. Tá medzera bola v tom čase taká úzka, že ju mohol zbadať iba vizionár. Antivírový trh sa de facto začal iba rodiť. V čase, keď ESET mal prvý antivírus, Peter Norton (zakladateľ Symantecu, kedysi najväčšej AV firmy) vyhlásil, že vírusy sú tak reálne ako krokodíly v stokách New Yorku. Trvalo niekoľko rokov, kým sa fáza „proof of concept“ preklopila do fázy, keď autori vírusov zacítili „obchodnú“ príležitosť. Myšlienka tvorby malvéru je škálovateľná a jej atraktívnosť rastie úmerne stupňu rozšírenia IT. Rastie teda exponenciálne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite