Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Klvaňa: O pôvode totalitarizmu

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Existuje niečo ako DNA Ruska alebo Číny, ktorá ich predurčuje k ich agresii? Mohol Západ zabrániť tomu, aby sa rozhorel ostrý vojenský konflikt na Ukrajine? Ak áno, boli sme len hluchí a slepí? A čaká osud Ukrajiny aj Taiwan? Odpovedá Tomáš Klvaňa.

Tomáš Klvaňa: O pôvode totalitarizmu SEFA KARACAN/GETTY IMAGES 18. marec 2014 Moskva, Rusko: Prezident Vladimir Putin na zhromaždení s názvom „Sme spolu“ na Červenom námestí po tom, čo podpísal dekrét o pripojení Krymu k Rusku.

keď hovoríme o Rusku, môžeme povedať, že sú už v jeho DNA totalitné sklony, potláčanie opozície?

Sú vzorce, ktoré by sme mohli nazvať autoritatívne, tie tam boli a sú prítomné stáročia. Rusko je špecifická civilizácia, ktorá počas osvietenstva a renesancie neprešla takým vývojom ako tá západná. Súvisí to s radom tendencií, ktoré tam vždy boli. V Rusku sa cirkev nikdy neodlúčila od štátu, v Rusku sa nekladie dôraz na individualizmus a osobnú slobodu, čo sú základy západnej politickej filozofie, z ktorých vzišla liberalizácia autoritatívnych režimov a následne nástup liberálnej demokracie v 19. a 20. storočí. V Rusku sa v zásade v roku 1917 len vymenilo jedno náboženstvo za druhé – a to za totalitnú marxisticko-leninskú ideológiu. Po roku 1991 krátko žila nádej, že by sa Rusko mohlo demokratizovať, žiaľ, tamojšie tendencie k autoritárstvu sú príliš silné. Neznalosť a nedostatok demokratických tradícií spôsobil chaos a návrat k autoritárstvu. 

dá sa Putinov režim označiť za totalitný?

Tendencie k tomu má, no totalitná diktatúra má potrebu ovládať úplne všetko, vrátane myslenia ľudí.

to Putin nemá?

Myslím, že mu ide predovšetkým o to, aby sa udržal pri moci. Je to cynický druh diktátora, ktorý používa ideológiu a nacionalizmus na to, aby si časť ruskej populácie naklonil a časť udržal v poslušnosti. Nie nutne mu záleží na tom, aby ho každý Rus miloval. Až do invázie na Ukrajinu to bol svojský druh postmodernej diktatúry, ktorá vytvárala virtuálnu realitu v mediálnom priestore. 

Posledné mesiace sledujeme návrat k dôrazne autoritárskym a totalitným metódam. Tým nechcem povedať, že v Rusku nebola utláčaná opozícia od roku 1999, že sa tam nezabíjali nepohodlní novinári. Zároveň však v Rusku existoval istý priestor pre slobodu a autonómne myslenie, ktoré sa dnes Putin snaží potlačiť.

nebolo to len divadlo pre Západ a domáce publikum?

Bola to skôr neschopnosť ruského štátu kontrolovať všetko. Oni si zároveň uvedomili, že moderné diktatúry fungujú inak ako komunistická diktatúra v 70. a 80. rokoch. Putin stavil na to, že keď ovládne rozhodujúce televízie a internetové servery, tak môže nechať existovať nejaké časopisy pre intelektuálov, lebo majú len marginálny vplyv.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite