Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Beck Matuštík: Najhoršie je nemôcť sa nadýchnuť

.lucia Ferencei .rozhovory

Profesor filozofie z USA, dobrovoľník na covidovom oddelení počas pandémie koronavírusu, disident nútený emigrovať z Československa po podpise Charty 77, Patočkov a Habermasov študent. Tým všetkým sa stal tento empatický a senzitívny človek pôvodom zo Slovenska, ktorý sa vo svojich štyridsiatich rokoch z pozostalosti svojej matky dozvedel o jej židovskom pôvode. Po skúsenostiach so životom nielen v Európe, ale aj v USA a Ázii tvrdí, že každý sa môže rozhodnúť, akým človekom chce byť a akú komunitu chce tvoriť.

Martin Beck Matuštík: Najhoršie je nemôcť sa nadýchnuť archív martina becka matuštíka

zaujalo ma, že vy ako univerzitný profesor ste na začiatku pandémie pracovali ako dobrovoľník na covidovom oddelení v Ústí nad Labem. Je to tak? 

Keď sme boli celý prvý rok pandémie v sociálnej izolácii, liezlo mi to už trochu na mozog. Okrem nejakých stretnutí v parku sa s ľuďmi nedalo prepojiť normálnym spôsobom. Všetko bolo zatvorené: školy, kaviarne, divadlá. Tak som si povedal, že namiesto toho, aby som sa ľutoval, pôjdem pracovať medzi ľudí. Urobil som si dobrovoľnícky kurz u Červeného kríža a potom bola pohotovosť v nemocniciach.

nebáli ste sa smrti? Veď vy sám ste už vtedy patrili do rizikovej skupiny kvôli svojmu veku.

Pred nástupom do nemocnice som mal možnosť dostať prvú dávku očkovania, čo síce nestačilo, ale v podstate sme boli chránení vo všetkých tých oblekoch. Ako tomu hovoria? Atombordel. Mali sme troje rukavice a boli sme celí zahalení. Medzi dobrovoľníkmi aj zdravotníkmi boli ľudia všetkých generácií.

ako dlho ste tam pracovali?

Mesiac. Boli to tri smeny, trikrát dvanásť hodín. Hasiči nás viezli od ministerstva zdravotníctva, potom sme spali na internáte a pracovali sme dvanástku, buď dennú šichtu, alebo večernú, čo je dosť dlho. Museli sme sa naučiť všetko. Tréning u Červeného kríža nestačil na to naučiť sa stáčať moč a prebaľovať, čistiť pacientov a kŕmiť ich ráno.

aká to bola pre vás skúsenosť?

Bolo to plné života. Prekvapivo. Jednak som videl ľudí, ktorým bolo štyridsať, ktorí sa dusili a boli intubovaní. Človek to musel brať vážne, keď to videl.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite