Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

František Sztruhár: Budem primátorom pre všetky národnosti a generácie

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Mesto Šamorín a jeho okolie patrí medzi najrýchlejšie rastúce malé mestečká na Slovensku. Obyvateľstvo tvoria Maďari, Slováci a ďalšie národnosti. A práve do čela tohto mesta má záujem zasadnúť človek, podľa ktorého voľby môže vyhrať len taký kandidát, ktorý na svoju stranu dokáže pritiahnuť všetky národnosti mesta: František Sztruhár.

František Sztruhár: Budem primátorom pre všetky národnosti a generácie Boris Németh Kandidát na primátora Šamorína František Sztruhár.

v komunálnych voľbách sa človek rozhodne kandidovať zvyčajne preto, že nie je nie je spokojný so stavom mesta. Ako to bolo u vás?

Rozhodnutie kandidovať na funkciu primátora Šamorína padlo po dôkladnom zvážení. Žijem tu celý život a vnímam, čo sa tu deje. Mesto je z roka na rok iné, rastie a služby, ktoré sú poskytované občanom, už nekorešpondujú s potrebami nás, obyvateľov.

je Šamorín lepším mestom pre život ako v minulosti?

Šamorín sa zmenil oproti tomu, aký bol, keď som bol dieťa. Myslím, že z mesta vieme dostať viac a vieme ho zlepšiť tak, aby bol mestom pre život v 21. storočí. Mnoho vecí sa nezmenilo ani za 40 rokov. 

to je dobré či zlé?

Keď sa pozrieme napríklad na centrum mesta, tak v ňom prebieha výstavba, ktorá akoby nebola riadená. Každý objekt vyzerá architektonicky inak. Chýba malomestský ráz, ktorý by tu mal byť a dať mestu nádych aj z jeho minulosti. 

šamorín sa za posledných 10, 20 rokov zväčšil, mení sa štruktúra obyvateľstva. Predtým to bolo prevažne maďarské mesto. Ako je to dnes?

Pol na pol, tak 51 : 49. Zloženie sa za posledných 10 rokov významne zmenilo. Je to výsledok činnosti vedenia mesta, ktoré si nechce priznať túto zmenu. Stále pozerajú na to, že tu žijú samí Maďari. Veľa ľudí v Šamoríne býva, no nezmenili si trvalé bydlisko, čím sa vytvára dojem, že v meste stále žije drvivá väčšina Maďarov.

dokonca by Slováci prevážili?

To ešte asi nie. Keď som robil petíciu za záchranu stromov v parku, tak som sa stretával so značnou časťou obyvateľov, ktorí tu nemajú trvalý pobyt a žijú tu už dlho. K tej zmene ich nič nemotivuje. 

nevôľa zmeniť si trvalé bydlisko je problém. No ak by si všetci zmenili trvalé pobyty z východu na západ Slovenska, tak by sme spôsobili značné problémy obciam, ktoré by museli čeliť exodu obyvateľstva aj na papieri. 

Je to problém. Medzi východom a západom je veľká priepasť. Roky sa rozpráva o tom, že sa bude rovnomerne pomáhať na celom území Slovenska, ale vidím, že sa to nestáva. Je mi ľúto ľudí, že stále naletia sľubom politikov. Je to ako so sľubmi s diaľnicou do Košíc či z Bratislavy do Trnavy.

v 90. rokoch bolo živené napätie medzi slovenskými Maďarmi a maďarskými Slovákmi. Bol to umelo živený konflikt, ktorý s realitou ani vtedy nemal nič spoločné?

Áno, pnutie medzi Slovákmi a Maďarmi bolo cítiť. Väčšinou to bolo, keď sa malo niečo riešiť. Medzi obyčajnými ľuďmi však pnutie nebolo. Tým je jedno, kto je odkiaľ. Pnutie  do života vnášajú politici a pár jedincov na nich napojených, ktorí vedia parazitovať na tomto stave.

pritom celý región bol z historického hľadiska multikultúrny.

Áno, bol a aj je. Veď každý platíme rovnaké dane, ale prístup je odlišný. Napríklad, keď sa malo niečo robiť. Pred pár rokmi som bol podpredsedom mestskej školskej komisie a v rámci nej som chcel, aby mesto zvýšilo bezpečnosť pri slovenskej základnej škole. Väčšina rodičov vozí deti autom a odtiaľ idú priamo do práce. Chcel som zaviesť dopravno-organizačné opatrenia, ktoré by zvýšili bezpečnosť detí. Táto snaha bola odbitá poslancom, ktorý mi povedal, že pre slovenské deti a ich rodičov nič robiť nebude. 

chodia tam aj maďarské deti?

Je to tak. Škola má kapacitu cez 1 100 detí. Chodí tam veľa detí, ktorých rodičia sú Maďari. Mesto veľakrát robilo akcie na podporu toho, aby títo rodičia preložili svoje deti do maďarských škôl.

prečo sa robia tieto akcie?

Jeden z dôvodov je, že maďarská škola nemá naplno využitú kapacitu. Sú tam iné podmienky, ako majú deti na slovenskej škole. 

lepšie?

Sú výrazne lepšie. Je ich tam menej, majú odborné učebne, peknú jedáleň. Slovenské deti sú tam ako sardinky. Keď som dával návrh prístavby k jedálni na slovenskej škole, tak som s touto iniciatívou nepochodil. A to bolo pred desiatimi rokmi, odvtedy sa nič nezmenilo.

je to unikát. Väčšina škôl sa borí s tým, že má málo detí.

Tu je to naopak. Som prekvapený, že maďarskí rodičia dávajú svoje deti do slovenských škôl. Keby sme si pozreli gymnázium v Košiciach, tak odtiaľ veľmi veľa detí odchádza na prestížne vysoké školy po celej Európe. Je tam vidieť, že niektorí slovenskí rodičia dajú dieťa na maďarské gymnázium, čo bolo pre mňa prekvapením. Je to pozitívny príklad toho, že aj takto sa to dá. Mesto sa snažilo motivovať rodičov, nech dajú deti do maďarskej školy v Šamoríne, no neurobili tak. A to na oboch školách máme perfektné pani učiteľky, ktoré si zaslúžia veľké ďakujem za svoju odhodlanosť a prácu smerom k deťom aj v tých podmienkach, ktoré majú.

ako chcete občanov a podnikateľov motivovať k tomu, aby si zmenili trvalé bydlisko? 

Keď človek nevidí benefit v tom, aby sa tam prihlásil na trvalý pobyt, tak to neurobí. Sú to preňho starosti a výdavky a nehovoriac o tom, že keď pracuje v Bratislave, tak je tam stále lepšia ŠPZ s písmenami BA. Chcel by som zaviesť kartu obyvateľa, ktorá by poskytovala našim obyvateľom s trvalým pobytom výrazné výhody oproti tým, ktorí tu nebývajú.

aké napríklad?

Mali by zľavnené napríklad celoročné parkovanie minimálne o 50 percent. Mali by zľavy v rámci služieb mestského podniku. V prípade dôchodcov by boli pre  nich zadarmo niektoré služby mestského podniku, ktoré si nevyžadujú materiál. Lepšie ceny a zľavy na mestom organizované podujatia, bezplatná právna a energetická poradňa pre ľudí, výhody u miestnych podnikateľov.

nemalo by to veľký finančný dopad na mesto?

Myslím si, že nie, lebo mesto má značný rozpočet a veľa príjmov. Výdavkové časti by sa dali optimalizovať a nastaviť tak, aby sa na tieto účely našli finančné prostriedky. 

„Všetky body programu, ktorý som si nastavil, vidím reálne.“

šamorín má dobre nastavenú parkovaciu politiku. Platí sa v princípe v celom širšom meste a za veľmi prijateľnú cenu. 

S cenou ani platením nie je problém, ale ako Šamorínčan nemám žiadne výhody. Avšak problém je, že za parkovanie sa platí aj v sobotu doobeda v čase miestnych trhov. Chceme podporiť miestnych a regionálnych farmárov, ktorí chodia na trh ponúkať svoje produkty, no ešte i oni musia za parkovanie zaplatiť, rovnako ako ľudia, ktorí si chcú ich produkty kúpiť. Ak majú ľudia platiť za parkovisko v meste ešte aj v sobotu doobeda, tak radšej si ovocie a zeleninu nakúpia vo veľkých obchodných reťazcoch, kde majú parkovanie zadarmo po celý týždeň. Navyše, centrum mesta pomaly vymiera a mojím cieľom je vrátiť do neho život. Jednou z ciest je i pritiahnuť ľudí aj z okolia na tieto miestne trhy.

aký by bol Šamorín po vašom jednom funkčnom období? V čom by bol iný?

Všetky body programu, ktorý som si nastavil, vidím reálne. Po roku by sa na prvý pohľad možno nič hmatateľné nezmenilo, no za prvý rok mandátu sa dajú nastaviť a zefektívniť procesy riadenia mesta, dá sa výrazne pokročiť s digitalizáciou, zavedením karty pre obyvateľov mesta. Tieto veci sa dajú zvládnuť už za prvý rok vo funkcii. Rovnako je možné už prvý rok zabezpečiť lepšie  fungovanie mestských podnikov, nastavenie optimalizácie nákladov na vykurovanie a prípravu teplej vody pre bytové domy. Toto sú prvé kroky, ktoré by bolo potrebné urobiť. Zima je už tu a účty za energie prídu. Dnes nevieme povedať, či mesto alebo zodpovedné osoby v mestských podnikoch urobili niečo na zmiernenie dopadov energetickej krízy a na zmiernenie rastu cien kľúčových energií. 

energetická kríza a dramatický nárast cien plynu a energií spôsobujú značné problémy rôznym inštitúciám. Mesto má veľmi limitované možnosti, ako to ovplyvniť. Ako to vnímate?

Zo strany mesta bude potrebné poskytnúť podporu týmto zariadeniam. Školy, sociálne zariadenia, škôlky, to musí fungovať. Ak by sme zobrali maďarskú školu, oni majú vlastnú kotolňu, jej fungovanie je zahalené rúškom tajomstva, ale na slovenskej škole vykurovanie riadi firma, ktorá garantovala úspory. Či aj reálne sú, neviem.  V prípade domova dôchodcov to patrí vyslovene mestu. Čo osvetlenie mesta pre zabezpečenie bezpečnosti v noci? Budeme mať tmu? Otázkou je, či mesto podniklo kroky, ktoré malo. To však dnes nevieme. Je to mačka vo vreci.

ako je to možné? Je problémom nedostatočná transparentnosť?

Skôr chýba otvorená komunikácia, aj keď sa mierne zlepšila. Na stránke mesta vidíme úspechy našich športovcov, občanov, ale ohľadom hospodárenia mesta, prípadne problémov a oblastí, ktoré zaujímajú obyvateľov, nevieme nič. Na stránke je náročné preklikať sa čo i len k všeobecne platným nariadeniam. Ak by som bol napríklad turista, tak tam nenájdem nič.

máte vytvorený tím, ktorý by vám v prípade zvolenia vedel pomôcť?

Diskutoval som s viacerými nezávislými kandidátmi, ktorí sú otvorení na spoluprácu. Na druhej strane tým, že sa považujem za kandidáta všetkých a chce spájať, verím, že sa dokážem dohodnúť s poslancami, ktorí budú zvolení. Mňa osobne vo voľbách podporili demokratické strany Maďarské Fórum, SaS, OKS a KDH.

vytvorili ste koalíciu?

Na primátora áno, za poslanca idem za svoju stranu Maďarské fórum a v rámci jednotlivých obvodov sú poslanci, ktorí zastupujú strany, ktoré ma podporujú. 

koľko volebných obvodov má Šamorín?

Deväť.

prečo je ich až toľko?

Povedal by som, že to bolo takto postavené účelovo a nezodpovedá to požiadavkám na zastupovanie obyvateľov. Úplne chýba podpora mestských častí. 

región Šamorína tvoria aj obce v okolí. Chceli by ste s nimi spolupracovať?

Spolupráca bude potrebná, minimálne na úseku koordinácie občianskej vybavenosti. 

je v meste a jeho okolí dostatočná? Ľudia sa často prisťahujú a majú problém dať deti do škôlok a škôl. Dá sa to zlepšiť?

Zlepšiť sa to dá, ale je na to potrebné plánovanie. To by sa v meste malo výrazne zlepšiť. Už keď som dával deti do škôlky, trpel Šamorín nedostatočnou kapacitou pre deti v škôlkach a školách. Moja staršia dcéra má dnes 18 a mladšia 16. Navyše v čase, kedy chodili moje dcéry do škôlky, nemal Šamorín až toľko obyvateľov, koľko ich má dnes. Už vtedy som sa ako občan zaujímal o to, čo plánuje mesto s týmto stavom urobiť a ako plánuje navýšiť kapacity v školských zariadeniach. Nedostával som žiadne odpovede, len samé výhovorky. Mesto musí byť lepšie pripravené na to, koľko detí sa bude hlásiť do škôl alebo predškolských zariadení. Niečo podobné sa dialo i v situácii, keď som sa vedenia mesta pýtal, aký je rozpočet na opravu a údržbu škôlok a škôl. Odpoveď bola, že mesto nemá koncepciu rozvoja škôlok a škôl a rieši len havarijné situácie.

kandiduje súčasný primátor Csaba Orosz, Jozef Bednár a vy. Ako vidíte svoje šance oproti týmto kandidátom?

Zostal som mierne prekvapený, že sme len traja kandidáti.

čakali ste ich viac?

Čakal som ich viac aj vzhľadom na to, že počas predchádzajúcich rokov boli piati alebo šiesti. To, že sme traja, ma prekvapilo. Sme aj tak rozdielni. Jeden je za čisto maďarskú stranu, jeden za slovenskú a ja som v strede. Som ideálnym kandidátom, dokážem osloviť aj slovenskú, aj maďarskú  časť voličov. V meste by mal byť primátor, ktorý má podporu aj jednej, aj druhej časti mesta. Považujem to za dôležité, aby v meste nerástlo napätie. Ja som doteraz v meste známy skôr ako aktivista, ktorý sa snažil veci zlepšiť. Avšak som presvedčený, že v Šamoríne dokážem uspieť, keďže chcem spájať sily, spolupracovať a vo voľbách ma podporuje maďarská i slovenské strany. Chcem vytvoriť otvorené a transparentné mesto, ktoré si zachová svoje tradície, hodnoty a bude viac počúvať potreby svojich obyvateľov. V Šamoríne žijú Maďari, Slováci aj ďalšie národnosti a chcem ich zastupovať všetkých. Staviam na spolupráci. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite