Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exministerka spravodlivosti Kolíková: Som alergická na emočné výlevy politikov

.juraj Medvec .rozhovory .rozhovor

Zmeny zákonov sa nesmú robiť v emočnom chvate, hovorí bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Vulgárne presadenie sociálneho balíčka Igorom Matovičom bola posledná kvapka pre jej pôsobenie vo vláde.

Exministerka spravodlivosti Kolíková: Som alergická na emočné výlevy politikov Boris Németh

v posledných dňoch Slovenskom otriasla hrozná nehoda na Zochovej. Vodič šoféroval opitý. Aký je váš pohľad na to?

Treba byť prísny pri situáciách, keď je človek hlboko nezodpovedný, ako bol prípad tejto nehody. Brutalita páchateľa sa ukazuje nielen v tom, že si sadol opitý za volant, ale aj ako sa správal potom. Je neakceptovateľné sadnúť si za volant opitý.  Pamätám si, že ešte ako študentka práva som sa stretla s prípadmi aj z justície, že vodiči sadali do motorového vozidla po požití alkoholu využívajúc svoj justičný status. Aj v dnešnej spoločnosti stále v nejakej miere tolerujeme alkohol za volantom. Musíme sa ako spoločnosť posunúť. Nie je hrdinstvo opitý zvládnuť cestu domov v motorovom vozidle. Každý by to mal odsúdiť a netolerovať takéto správanie. Musíme byť prísni aj v tomto konkrétnom prípade, ale zároveň dať páchateľovi rovnaké možnosti, ako má každý v trestnom konaní. 

viacerí politici hneď pribehli s populistickými a často až očividne škodlivými opatreniami v emotívnej reakcii na nehodu. Je takýto spôsob riešenia vhodný?

Som alergická na emočné výlevy politikov, ktorí ľuďom nepomáhajú vyznať sa v probléme. Politik sa má správať racionálne a situáciu, naopak, upokojovať. Aj keby sme mali zlú právnu úpravu, nič to nemení na tom, aká trestná sadzba sa môže aplikovať v tomto prípade. To je prvé, čo bolo treba povedať. Je to traumatizujúci zážitok pre celú spoločnosť. Ako rodičia si uvedomujeme, že nevieme dňa, kedy sa môže niečo podobné prihodiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite