Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový ochranca ľudských práv?

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Kandidát na už viac ako pol roka neobsadenú funkciu ombudsmana Marian Török, ktorý bol vedúcim kancelárie ombudsmanky Jany Dubovcovej i Márie Patakyovej, hovorí o tom, že Slovensko je stále demokraciou karpatského razenia i o tom, aké sú jeho šance na zvolenie, keďže ho do funkcie navrhuje SaS, ktorá už nie je súčasťou vládnej koalície.

Nový ochranca ľudských práv? Boris Németh

začiatkom roku ste skončili pracovať pre Kanceláriu verejného ochrancu práv, prečo?

Zvolili ma za člena Rady pre štátnu službu. 

takže to bolo pragmatické rozhodnutie?

Áno, miesto člena Rady pre štátnu službu sa uvoľnilo minulý rok v auguste alebo v septembri a v tom čase sme nevedeli, aká situácia bude v Kancelárii verejného ochrancu práv, a tak som rozmýšľal, že by som sa posunul niekam inam. Uchádzal som sa o pozíciu člena Rady pre štátnu službu. Nakoniec ma vo februári tohto roku v národnej rade zvolili. 

bežný človek veľmi netuší, o akú pozíciu ide.

Rada pre štátnu službu je kontrolným orgánom na dodržiavanie princípov štátnej služby, čiže preskúmavame podnety štátnych zamestnancov alebo občanov na konanie štátnych zamestnancov.

baví vás to?

Áno, baví. Tá činnosť je do veľkej miery podobná, čiže tak ako sme v Kancelárii verejného ochrancu práv preskúmavali základné práva a slobody a to, či dochádza k ich porušeniu, tak tu preskúmavame princípy zákona o štátnej službe. Moja predošlá a súčasná práca sú si do značnej miery podobné.

ako ste sa dostali na vašu vtedajšiu pozíciu, teda vedúceho Kancelárie verejného ochrancu práv?

Oslovila ma Jana Dubovcová, ktorá bola zvolená za verejnú ochrankyňu práv s tým, že pozná moje organizačné schopnosti, pozná môj profil a povedala, že nemá vybraného vedúceho kancelárie, či by som nemal záujem o takúto prácu. 

poznali ste predtým pani Dubovcovú?

Poznali sme sa z poslaneckého klubu SDKÚ-DS, kde som pôsobil ako tajomník a na základe toho ma aj oslovila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite