Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eva Polerecká: Nechcem sa hrať na koalíciu a opozíciu v meste, ale ľudí spojiť

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Eva Polerecká pôsobí ako poslankyňa mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch. V októbrových komunálnych voľbách má ambíciu vymeniť súčasného primátora a spájať ľudí.

Eva Polerecká: Nechcem sa hrať na koalíciu a opozíciu v meste, ale ľudí spojiť BORIS NÉMETH Eva Polerecká: Kandidujem aj preto, že primátor Otokar Klein má občas problém rozlišovať medzi súkromnými a verejnými záujmami.

kandidujete na primátorku mesta Nové Zámky. Prečo ste sa z právnej praxe a podnikania rozhodli presunúť do politiky?

V meste žije celá moja rodina a želám si, aby to tak ostalo i naďalej. Chcem, aby sa tu všetky rodiny cítili dobre a aby nemuseli za prácou, oddychom či športom odchádzať do iného mesta. To je základná motivácia. Chcem urobiť mesto Nové Zámky lepším miestom pre život. Vidím značný priestor na zlepšenie riadenia mesta. Pri poslaneckej práci i ako aktívny občan som nadobudla presvedčenie, že niektoré veci, napríklad komunikácia mesta s občanmi, sa musia robiť neporovnateľne lepšie. Vadí mi, že si ľudia v Nových Zámkoch zvykli na to, že sa ich nikto nepýta na ich názor. Považujem to za zásadnú chybu, keďže nám vôbec nič nebráni v tom, aby sme verejne prerokovali napríklad rozpočet a vtiahli ľudí do diania v meste. 

mestské zastupiteľstvá sú povinne verejné, takže nikomu nie je možné zabrániť, aby sa rokovania zúčastnil.

To áno, no ako som povedala, mojou ambíciou je vtiahnuť obyvateľov do rozhodovacieho procesu a viac s nimi komunikovať. Chcem komunikovať bežné veci, ktorými mesto žije. Verejnosť má k veciam verejným čo povedať. Mladí ľudia videli kus sveta a vedeli by mnohým veciam pomôcť alebo prísť s vlastnými iniciatívami, ktoré treba podporiť. Títo ľudia sa neuchádzajú o prácu na úrade, no chcú prispieť k tomu, aby mesto fungovalo lepšie. Chcem týchto ľudí prepájať a získať na palubu aj nových ľudí, ktorí majú záujem mestu pomôcť. Ľudia v tomto meste žijú a majú mať právo vyjadriť sa k tomu, ako má vyzerať okolie ich bytov alebo majú mať možnosť vyjadriť sa, či preferujú, aby sme z centra mesta postupne vytlačili autá a priestor dostala udržateľná mobilita, chodci, cyklisti a funkčná MHD. 

chýba Novým Zámkom väčšia občianska angažovanosť?

Áno, i keď posledných 4 – 6 rokov sa ľudia začali viac zaujímať o dianie v meste. Vznikajú občianske aktivity a na občianske projekty sme v tomto funkčnom období zaviedli participatívny rozpočet vo výške 20 000 eur. Prvé roky bol záujem o tieto projekty, ako o niečo nové, vyšší. A potom začal klesať, lebo ľudia nemajú vôľu a hlavne  motiváciu niečo pre mesto robiť. Problémom bolo zjavne i to, že vedenie mesta hádzalo polená pod nohy tým občanom, ktorí nie sú z „politického“ tábora, ktorý v meste vládne.

koncept našich ľudí teda funguje aj na lokálnej úrovni?

Tento pojem sa v Nových Zámkoch hodí skôr na tzv. „vybavovačov“, jedná sa o rôznych developerov alebo podnikateľov, ktorí majú záujem robiť na zákazkách od mesta alebo chcú od mesta kúpiť budovy alebo pozemky. To sú „naši“ ľudia. 

ak niekto kandiduje, tak je to preto, že nie je spokojný s prácou súčasného primátora. 

Pred ôsmimi rokmi som súčasného primátora Otokara Kleina podporovala. Bola som si istá, že sme potrebovali zmenu a nový vietor. Čoskoro som sa však stala jeho kritičkou a následne som otvorene hovorila o veciach, ktoré sa mi nepáčili. Otokar Klein správne kritizoval jeho predchodcu vo funkcii a poukazoval na to, že mesto bolo v zlej finančnej kondícii. Ak je však mesto v zlej finančnej kondícii, tak nie je normálne, že si nový primátor kúpi hneď limuzínu za 40 000 eur. Sú to veci, ktoré mi vadili a poukazovala som na ne. 

„Máme pretlak nezávislých kandidátov, tak som si povedala, že nie som ideologický bezdomovec.“

Keď som sa stala poslankyňou, tak mi za moje kritické postoje primátor nepodal pri skladaní poslaneckého sľubu ani ruku... Viem sa však nad to povzniesť, no pri takejto absencii elementárnej politickej kultúry slušnejšie Slovensko nevybudujeme. Počas štyroch rokov s nami primátor nespolupracoval a ani nekomunikoval. Za to, že sme kritizovali súčasného primátora, sme boli odignorovaní a nestali sme sa ani len členmi školských rád. V prípade zvolenia sa takto správať nebudem. Hrať sa v malom meste na koalíciu a opozíciu nie je cesta, ako posunúť mesto dopredu. Kým v minulosti bolo v Nových Zámkoch štandardom, že proti primátorovi boli možno 2 – 3 poslanci, tak v končiacom volebnom období bol pomer síl rozdelený už len v pomere 13 : 12 v prospech primátora. Kandidujem aj preto, že primátor Otokar Klein má občas problém rozlišovať medzi súkromnými a verejnými záujmami.

podporujú vás tri politické strany. Ste členkou politickej strany?

Nie som členkou politickej strany. Som nestraník. Veľmi dlho som zvažovala nezávislú kandidatúru. Videla som, že máme pretlak nezávislých kandidátov, tak som si povedala, že nie som ideologický bezdomovec. Je pre mňa dôležité vyznať sa k hodnotám, ktoré sú pre mňa dôležité. Hľadala som politické strany, ktoré sú mi ideovo blízke. Vyšla mi z toho Tím Kraj Nitra, nová strana Mareka Hattasa, kde sú veľmi šikovní ľudia, Maďarské fórum Zsolta Simona, s ktorým sa roky poznáme. Myslím, že bolo dôležité mať tam aj takúto stranu, nakoľko strana Aliancia sa ticho hlási k súčasnému primátorovi. Plus je tam OKS, ktoré mi je nesmierne sympatické a viem sa stotožniť so všetkým, čo OKS robí a akí ľudia tam fungujú.

mali ste záujem aj o to, aby vás podporili ďalšie politické strany?

Mala som záujem a mala som aj rozhovory s SaS a Progresívnym Slovenskom, ale nakoniec to nevyšlo. Som schopná spolupracovať takmer s každým.

aj s neštandardnými politickými stranami?

Samozrejme, že s nimi určite nie, aj keď na samosprávnej úrovni je to dilema, pretože niekedy sú to ľudia, ktorých poznáte a zrazu zistíte, že kandidujú napríklad za Republiku. Neviem, čo s tým. Je to veľmi ťažká otázka.

keď sa prijímal v parlamente prorodinný balíček, tak sa uvažovalo hlavne o tom, že finančné krytie bude tým, že financovanie samospráv nebude akcelerovať tak rýchlo, ako by malo. Ako ste to vnímali?

Teraz vidíme mimoriadne 500 eurové odmeny pre učiteľov. To všetko musí samospráva vykryť zo svojho rozpočtu. Samosprávy kričia oprávnene, pretože majú naplánované veci. Je to škrt cez rozpočet. Treba si uvedomiť, že je kríza a v tom prípade musíme byť všetci solidárni. Naša samospráva je každoročne v dobrých číslach, lebo posledných osem rokov boli časy dobré, až na covid. Nové Zámky mali vždy o milión eur viac príjmov, ako plánovali. Dali sa robiť rozumné, udržateľné investície. 

To, že sa nerobili do tej miery, ako sa mohli, je druhá vec. Potom príde doba, keď je príjmov menej alebo presne toľko, koľko plánujete. Rozpočtové daňové príjmy sú zatiaľ plnené v tej miere, ako sme predpokladali. Teraz však žijeme krízové časy. Už pred dvomi mesiacmi som sa pýtala vedenia mesta, či máme nejaký krízový manažment a či už tento manažment začal pracovať a snažiť sa minimalizovať dopady krízy, vrátane tej energetickej. Pred voľbami nie je moderná povedať ľuďom, že zatvoríme plaváreň alebo možno nebudeme vedieť vykúriť školy, vypneme verejné osvetlenie, ale aj tento scenár je v hre a je čestné priznať to vopred a neklamať ľudí.

ste pripravená robiť aj nepopulárne opatrenia? 

Áno, pretože niektoré veci treba zmeniť. Nemáme vyriešenú parkovaciu politiku, odpadové hospodárstvo. Mám pocit, že mierne zvýšenie daní o 3 – 5eur, pokiaľ sa situácia z normalizuje, sú ľudia schopní zaplatiť do mestskej kasy. Na druhej strane musia vidieť zlepšenie kvality života v meste. Nemáme zavedenú daň z rozvoja. Stále počúvame, že mestu sa darí, že má peniaze. Na druhej strane sme nerobili žiadne opatrenia, aby sme boli pripravení na zlé časy. 

nepripravili ste sa na zlé časy?

Pokiaľ nepovažujem za pripravovanie sa na zlé časy budovanie atrakcií ako fontána alebo detské ihrisko za 400-tisíc či miniatúrny bikesharing, tak áno (úsmev). Obnovili sme povrch desiatok ulíc centra mesta a vôbec sme nemysleli na cyklistov. Nerobíme vodozádržné opatrenia. Nevyužívame obnoviteľné zdroje. Nevieme, čo s ľuďmi bez domova a s tými, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých. Nemáme pripravené investičné projekty. Vždy sme robili iba niečo, čo sa dá rýchlo ukázať. Teraz je otázka, či budeme mať peniaze na energiu, na fontánu, na osvetlenie, strojovňu. Teraz máme prvé sídlisko, kde sa získali zdroje na revitalizáciu vnútrobloku. Takéto projekty sme nepripravovali, a teda sa o zdroje na ne ani neuchádzali. To je chyba, ktorú by sme mali napraviť. 

každý primátor toho zmôže málo, kým nemá na svojej strane mestské zastupiteľstvo. Trúfate si získať v zastupiteľstve aj väčšinu, ktorá by vás podporovala?

To viem povedať po 29. októbri. Kto ma pozná, vie, že som typ človeka, ktorý vie hovoriť s každým a ktorý vie aj počúvať. Som schopná kompromisov pre dobro veci. Pokiaľ tam budú ľudia, ktorí tam idú preto, lebo chcú mesto pozdvihnúť, tak nevidím dôvod, aby s takýmito ľuďmi človek nevedel spolupracovať. Vo výmene názorov vznikajú dobré riešenia. Vždy je dôležité prizvať si na pomoc ľudí, ktorí vedia veci urobiť správne. 

o akých Nových Zámkoch snívate? 

Snívam o takých Nových Zámkoch, kde neriešime len to, čo bude zajtra, pozajtra, ale vidíme trošku aj za horizont. Niektoré veci chcú dlhodobú mravenčiu prácu. Ja som si stanovila desať výziev, to mám rozpracované aj v programe, a toho sa budem držať. Chcela by som, aby tu mladí ľudia zostali, aby tu bola práca, aby bola udržateľná mobilita, aby tu fungoval kultúrny a spoločenský život, aby ľudia chceli participovať na dobre spravovanom a funkčnom meste, ktoré sa vie postarať o svojich obyvateľov, ak je treba.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite