Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odborníčka na bezpečnosť a stratégie Iulia Joja: Putin by sa mal báť nás, nie my jeho

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Agresívne Rusko utrpelo niekoľ ko porážok, Putin sa však o to viac vyhráža a navyše mobilizuje. Ako má Západ reagovať? A nestráca odhodlanie? Hovorí Iulia Joja, odborníčka na bezpečnosť a stratégie.

Odborníčka na bezpečnosť a stratégie Iulia Joja: Putin by sa mal báť nás, nie my jeho METIN AKTAS/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 11. september 2022 Balaklija, Ukrajina: Nad mestom zaviala ukrajinská vlajka po tom, čo bolo toto mesto v Charkovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny zbavené ruských okupantov a oslobodené.

vo vojne Ruska proti Ukrajine sa teraz dejú povzbudivé i znepokojivé veci. Povzbudením je, že Rusko utrpelo na bojiskách viacero porážok. Je však znepokojivé, že na to Putin reaguje jednak verbálnou agresivitou, jednak mobilizáciou. Dá sa povedať, že toto je kľúčový okamih vojny?

Myslím, že všetky momenty v tejto vojne sú kľúčové. No zdá sa, že sme v novej fáze vojny: keď Rusku dochádzajú materiálne zdroje aj ľudské zdroje. Vycvičení vojaci, najmä podľa údajov z ukrajinskej strany, sčasti potvrdených aj Západom, boli zdecimovaní. Putin teda mobilizáciou a aj verbálnou agresivitou prejavuje svoju slabosť. Vidí, že prehráva. Potvrdzujú to aj správy, že preberá vojenskú operáciu, alebo jej časti, pod svoje osobné velenie. Bolo v jeho záujme, aby sa vyhol mobilizácii, kým to šlo, pretože tento krok mu vo verejnosti neprinesie popularitu – na rozdiel od invázie, tá populárna bola.

plus hrozí jadrovými útokmi...

Áno, ale nie je to nič nové. Na hrozby nukleárnymi zbraňami sme si od Putina zvykli prakticky od roku 2014, opakoval ich aj počas tohto roka. Práve z vystupňovania tejto rétoriky vieme, že je v koncoch. Ak konvenčné metódy boja zlyhali, zostávajú len jadrové možnosti a iné nekonvenčné spôsoby boja. Mobilizácia, jadrové hrozby, falošné referendá nás majú vydesiť – posilniť strach z eskalácie, ktorý už máme. No obávam sa, že Putinovi nedošli všetky možnosti. Keď vyčerpal isté vojenské kapacity, nakúpil iránske drony, ktoré krúžia nad Ukrajinou. Keď mu zostrelia všetky iránske drony, nájde si niečo iné. Ešte stále má dosť nástrojov, aj nekonvenčných. Už vieme, že je ochotný urobiť čokoľvek, aby ublížil Ukrajine a ublížil Západu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite