Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nový minister hospodárstva Karel Hirman: Spolu to zvládneme

.juraj Petrovič .rozhovory .rozhovor

Prudký rast cien energií spôsobil, že o zastropovaní cien sa začína hovoriť, ako o možnom riešení problému. O tom, či je to naozaj tak, aj o cenotvorbe komodít, vývoji na burze a v Európe, nám porozprával Karel Hirman, odborník na energetiku a nový minister hospodárstva.

Nový minister hospodárstva Karel Hirman: Spolu to zvládneme ARCHÍV KARLA HIRMANA

teraz sme zažili nárast ceny elektrickej energie až k tisíc eurám za megawatthodinu. Čím to je spôsobené?

Môj osobný názor je, že toto už nie sú trhové ceny. Ceny, čo vidíme burzách, nie sú ani tak spotové, tam robia veľkú paseku obchodníci.

čiže špekulácie?

Špekulácie, ktoré spätne vplývajú na spot. Môj názor je taký, že sme v EÚ aj v plyne, aj v elektrine, síce prešli na burzové obchody, ale vyzerá to tak, že sme zabudli na regulačné pravidlá pre tieto spotové a burzové transakcie. Môj obľúbený príklad je Londýnska burza kovov alebo Chicagská potravinová burza, ktoré celosvetovo určujú indexy pre tieto komodity. Ak na Londýnskej burze kovov začne cena prudko stúpať, povedzme o desať dolárov alebo libier na tonu, a nie je na to dôvod, čiže nehavarovala nejaká významná baňa na ten kov alebo sa nestal štátny prevrat v krajine, kde sa ten kov prevažne ťaží, teda ak na to nie je objektívny aktuálny dôvod, tak sa zastavuje obchod a preveruje sa, čo sa deje. Burzy majú prísne pravidlá a prísny dozor. Keď začínajú takéto cenové skoky, tak sa zastavuje obchodovanie a rýchlo sa zisťuje, o čo ide. 

zablokuje sa cena na nejakej úrovni a podľa nej sa obchoduje?

Kým sa nezistí, čo sa deje. Prebieha vyšetrovanie týchto transakcií. My tu máme skoky za dvadsaťštyri hodín o stovky eur práve pri elektrine a všetci rozprávame, že je to trhová cena. Keď sa pozrieme na objem obchodov, tak to sú často len dva-tri megawatty. V prepočte na celý rok je ten objem už terawattový, ale aj tak na ten objem, čo sa obchoduje na burze, je mizivý. Takéto obchody nám v posledných dňoch a týždňoch vytvárajú cenotvorbu. Podľa môjho názoru je to úplne mimo a to je základná príčina. My hasíme následky, ale zatiaľ som o tejto základnej príčine nepočul žiadnu serióznu debatu. Pokiaľ budú tie obchody ďalej prebiehať, musíme to riešiť. Aktuálne aj zastropovanie cien, o ktorom sa toľko hovorí, už mnoho krajín uvádza do praxe. Je to pochopiteľná reakcia, vlastne sa odstrihávame od trhových, burzových cien. Lebo už ich nevieme rešpektovať a výsledok je ten, že musíme zastropovať ceny. 

namiesto toho, aby sa to riešilo ad hoc ako na burzách, tak sa stanoví nejaká fixná cena. Nie je tam riziko, že to bude mať veľké negatívne dopady?

Samozrejme, je dôležité, aby to nevyzeralo ako štátna plánovacia komisia za komunizmu. Sme však v extrémnej situácii. Toto sme nedomysleli, že ak ideme na burzy, potrebujeme mať kontrolné mechanizmy. Podobné, ako majú iné renomované burzy vo svete, nielen komoditné, ale aj akciové. Toto je základný systémový problém, ktorý momentálne vnímam. Ceny, ktoré sa tvoria na burzách, už sa nedajú rešpektovať, nie sú znesiteľné pre akéhokoľvek odoberateľa, od najväčšej fabriky po poslednú domácnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite