Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riaditeľ realitnej firmy Milan Murcko: Korekcia na realitnom trhu je iba otázkou času

.juraj Medvec .rozhovory .rozhovor

Inflácia a problémy s materiálmi zasahujú stavebným firmám do nákladov. „Vieme, za koľko byt dokážeme predať, ale nevieme, za koľko sa nám ho podarí postaviť,“ hovorí v rozhovore šéf developera YIT Milan Murcko.

Riaditeľ realitnej firmy Milan Murcko: Korekcia na realitnom trhu je iba otázkou času Boris Németh Milan Murcko – generálnym riaditeľom fínskej realitnej spoločnosti YIT je od roku 2013. Ako šéf firmy stojí za kľúčovými rezidenčnými projektmi v Bratislave.

pôsobíte v oblasti nehnuteľností a špecializujete sa najmä na výstavbu bytov. Aká je dostupnosť bývania u nás?

Dnes je na Slovensku dostupnosť bývania nízka. Keď si má mladá rodina zobrať hypotéku a platiť úver z tak vysokých cien, menej peňazí zostane na veci, na ktorých veľmi záleží. Napríklad na vzdelanie našich deti. Keď tu budeme šetriť, ako budú naše deti konkurencieschopné v porovnaní s Rakúšanmi, ako budú schopné zabezpečovať dôchodok pre svojich rodičov, keď budú kvalifikovaní na menej sofistikované pracovné úkony? To, že mám strechu nad hlavou a kde bývať, je základná ľudská potreba a  zároveň veľmi dôležitá súčasť ekonomiky. Zvyšujeme tým flexibilitu pracovnej sily, a spoločnosť prekvitá. Ak máme nedostatok bytov, tak sa ekonomika vyvíja inak, ako by mohla. Pozrite sa na vývoj obyvateľstva v našich veľkých mestách a porovnajte ju s Viedňou.

koalícia plánuje začať s výstavbou nájomných bytov. Aký je váš názor na štátom podporovanú výstavbu bytov?

Prekvapilo ma, že korona neznížila ceny. Dnes sa ťažko plánuje. Koľko bytov bude trh potrebovať a za aké náklady to vieme postaviť, to sú veľké neznáme. Jediná cesta. ako prežiť v takto turbulentnom prostredí je zachovať si flexibilitu, identifikovať rozpätie hlavných premenných a prispôsobiť sa. Dnešný stav je výsledkom disproporcie, veľký dopyt a malá ponuka. Viacerí odborníci tvrdia, že trh sa o to postará. Ale mali by sme to nechať na trh? To je otázka. Ak to urobíme, bude to na účet tých, ktorí sa trhu dokážu najmenej brániť, čo sú najmä mladé rodiny. Zásahy štátu do trhu sú v tomto prípade dôležité. Inak nemám rád štátne zásahy, ale teraz ide o tých, čo sa najmenej vedia brániť brutalite trhu. Je dobre, že štát ide spúšťať nájomné byty. Táto téma môže mať obrovské sociálnoekonomické dopady, ak sa urobí dobre.

je až šokujúce, že generálny riaditeľ veľkej súkromnej firmy je za takéto štátne riešenie bývania.

Môže sa zdať šokujúce, že som za nájomné bývanie. Ale za som len vtedy, ak sa to urobí dobre. Súhlasím s ľuďmi, ktorí tvrdia, že štát by nemal ísť do nájomných bytov, lebo zdaňuje úspešných v prospech tých menej snažiacich sa, čo je redistribúcia bohatstva. Vieme, že štáty v tom nie sú dobrí hospodári. Ale ak sa to urobí dobre, nebudete mať pocit, že vás štát okradol, ale budete to vnímať ako investíciu do vás a budúcnosti vašich detí. Úspešnejšia časť obyvateľstva bude síce dotovať bývanie druhej polovice. Ale tá druhá polovica sú nielen ľudia, ktorí sa nesnažia, ale aj tí, ktorí sa snažia, ale sa im nedarí. Hovorím o učiteľoch, policajtoch, zamestnancoch štátnej správy, a tak ďalej. 

„Kapacitu stavebného odvetvia nedokážete za noc zdvojnásobiť zákonom.“

znamená to však zároveň vyššie dane a ešte viac prerozdeľovania.

Nemám problém ako daňový poplatník podporiť nájomné byty, pokiaľ dostanem lepšie služby v zdravotníctve, školstve, polícii. Akú kvalitu ľudí priťahujú verejné služby?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite