Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vrchol hypoték je za nami, hovorí riaditeľ Slovenskej sporiteľne

.juraj Medvec .rozhovory .rozhovor

.týždeň vám prináša sériu ekonomických rozhovorov s generálnymi riaditeľmi kľúčových zamestnávateľov na Slovensku. Podľa šéfa najväčšej banky na Slovensku Petra Krutila zo Slovenskej sporiteľne sa ľudia snažia načerpať úvery ešte pred nevyhnutným nárastom úrokov. Nesplácaných úverov sa neobáva.

Vrchol hypoték je za nami, hovorí riaditeľ Slovenskej sporiteľne BORIS NÉMETH Peter Krutil je generálnym riaditeľom Slovenskej sporiteľne. Vo firme pôsobí úctyhodných 23 rokov, z toho posledné štyri na pozícii generálneho riaditeľa.

aká je momentálne situácia v ekonomike? Čo vám hovoria vaši klienti?

Čo sa týka podnikateľov, situácia nie je úplne zlá. Podnikatelia sú už viac ako pol roka v novom svete, keď museli preniesť nárast cien vstupov na klientov a dodávateľsko-odberateľské siete. Nákupné ceny energií a komodít firmám vzrástli viac ako príjmy z vývozu.  Zatiaľ sa slovenskej ekonomike nepodarilo dostať na predkrízové úrovne, investície neprekonali predcovidovú úroveň. Ani automobilky nedosahujú produkciu ako pred covidom. Obyvateľstvo sa dnes ešte stále vezie na nízkych úrokových sadzbách. V korporátnom portfóliu zatiaľ nevidíme nárast problémových firiem. Naši klienti však cítia infláciu aj problémy v dodávateľských sieťach. Potrebujú prekonať neistotu a mať väčšie zásoby. Dnes každý kupuje vtedy, keď kupovať dokáže, nie vtedy keď potrebuje. Mení sa aj zloženie spotrebného koša domácností. Ľudia musia viac míňať na potraviny, ktoré išli hore o vyše dvadsať percent. Ďalší nárast ich čaká aj v cenách energií. 

v súčasnosti rezonuje téma rastúcich úrokových sadzieb. Premietajú sa aj do poklesu záujmu o hypotéky?

Ľudia sa snažia načerpať úvery pred nárastom úrokových sadzieb. Namiesto investovania si však berú ďalšie úvery a používajú hotovosť ako zábezpeku. Vrchol v dopyte po úveroch na bývanie už máme za sebou. Dnes cítime pokles záujmu o hypotéky, aktivita už kulminovala a dnes začína klesať. Aj banky už išli nahor v úrokoch za hypotéky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite