Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

František Mikloško a Peter Zajac o Dzurindovi: Aký bol líder?

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Dvom bývalým zakladajúcim členom SDK a koaličným partnerom Mikuláša Dzurindu sme položili 10 otázok. Odpovedajú František Mikloško a Peter Zajac.

František Mikloško a Peter Zajac o Dzurindovi: Aký bol líder? JOZEF ĎURNÍK/TASR 23. november 1996 Banská Bystrica: Na sneme Kresťanskodemokratického hnutia bol zvolený do funkcie predsedu Ján Čarnogurský 214 hlasmi delegátov. Jeho protikandidát Mikuláš Dzurinda získal 130 hlasov.

ako ste spoznali Mikuláša Dzurindu?

František Mikloško: S Mikulášom Dzurindom som sa spoznal ako predseda parlamentu za VPN. Mal vtedy nejakú ekonomickú funkciu na ministerstve dopravy. Povedal som mu, žeby som si chcel prečítať niečo o ekonómii. Doniesol mi potom takú menšiu knižku o základoch ekonomiky. Nebudem tu ďalej rozvádzať, ako sa moje štúdium tejto dôležitej politickej disciplíny skončilo.

Peter Zajac: Dzurinda prišiel do KDH v roku 1991 so svojím spoločníkom Gabrielom Palackom a s ponukou ekonomického programu. Ekonomickí odborníci v KDH nespĺňali vtedy ani základné kritériá, ktoré sa kládli po roku 1989 na ekonómov orientovaných na trhovú ekonomiku. Ale takých bolo vtedy na Slovensku minimum. Pamätám sa na akademických ekonómov, ktorí si prednovembrovú stigmu nesú ešte aj dnes. Ostatní boli v SES a NEZES. To, že do KDH prišli dvaja ekonómovia zo železníc s lilihitmi, bolo v tejto situácii povzbudzujúce. Riešením sa stali ekonomické think tanky. V MESE 10 sa stretol Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom, o ktorého sa mohol potom ekonomicky oprieť. Gabriel Palacka sa stal Dzurindovým pokladníkom. Dzurindu v KDH podporoval ako mladú nádej Ján Čarnogurský, ktorý mu otvoril dvere do politiky a pred voľbami v roku 1992 ho nominoval za námestníka ministra dopravy. Na hearingu nám rozprával, ako rozstrihá všetky drôty medzi Slovenskou a Českou republikou. Tým námestníkom sa stal, drôty, našťastie, nerozstrihal. Tak som ho spoznal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite