Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veriaci gej Martin Velič: Rozhodol som sa na nič nehrať

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Podporoval všetky dôležité reformy, pracoval pre KDH, volil Ivetu Radičovú aj Zuzanu Čaputovú. Je smutný z úrovne diskusií o právach homosexuálov. Martin Velič.

Veriaci gej Martin Velič: Rozhodol som sa na nič nehrať BORIS NÉMETH

trochu sa predstav. Čomu sa venuješ?

Venujem sa filmu a televízii a popri tom učím na univerzite budúcich nádejných filmárov. Robím televízneho režiséra a popri tom som robil na filmoch pomocného režiséra. Vyštudoval som film v Zlíne. Teraz robím doktorát na VŠMU u Petra Bebjaka.  

čo znamená doktorát pre režiséra?

...neviem, či chtiac alebo nechtiac, ale premostil si na tému, o ktorej sa chceš rozprávať, pretože moja dizertačná téma je Queer cinema vo východoeurópskej kinematografii. 

to sú filmy s homosexuálnou tematikou?

Áno.

kým sme spustili nahrávanie, tak si mi povedal vec, ktorú som nevedel: že pred šestnástimi rokmi si pracoval ako dobrovoľník na centrále KDH. Vtedy si mal šestnásť rokov. Čo ti to napadlo?

Ja dodnes považujem KDH za jednu z tých príčetnejších strán. A som dlhoročný kamarát Mie Lukáčovej a cez ňu som sa tam dostal. Nebolo to proti môjmu presvedčeniu. Dodnes to nie je proti môjmu presvedčeniu. Myslím si, že je to jedna zo strán, ktoré môžu urobiť Slovensko lepším.

to chápem, ale priamo osobná angažovanosť v politickom živote, dobrovoľníčiť, je pre mladého šestnásťročného chalana povinnosť – chápeš, mohol si ísť do kina alebo hocikam. Máš takú  angažovanosť z rodiny?

Ani nie. To som urobil tak nejako sám. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite