Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odvolaný arcibiskup Bezák: Vidím v tom niečo, čo presahuje logiku našich očakávaní

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Desať rokov po svojom odvolaní a rok po návšteve pápeža hovorí biskup Róbert Bezák otvorene o pozadí jeho vytlačenia zo slovenskej katolíckej cirkvi, kde „nezapadol“ medzi ostatných biskupov, úlohe emeritného arcibiskupa Jána Sokola v celej kauze a budúcnosti, na ktorú sa pripravuje.

Odvolaný arcibiskup Bezák: Vidím v tom niečo, čo presahuje logiku našich očakávaní Boris Németh

pred niekoľkými týždňami prehrmela slovenskom „kauza Pohoda“, kde váš spolubrat v biskupskej službe Jozef Haľko čelil počas spovedania konfrontácii s niekoľkými zástancami širších práv LGBTI, ktorí mu vyčítali necitlivosť vo vyjadreniach voči lesbám a gejom. Organizátor Pohody Michal Kaščák sa následne za Haľkovu účasť na Pohode ospravedlnil. Na celej kauze je pozoruhodná hlavne tá precitlivenosť časti slovenskej verejnosti, s akou reagovali na tento incident. Čo sa to v našej spoločnosti deje?  

Veľká precitlivenosť z jednej aj z druhej strany. Pravda je, že tam biskup Haľko nebol prvý raz. Bol som rád, že tam chodieval a dokonca vo vašom stane .týždňa aj diskutoval. Ja som to jeho vyjadrenie o bozkávajúcich sa ženách, ktoré LGBTI kritizovali, ani nepočul, asi to nebolo až také úderné, keď mi to uniklo. Biskup Haľko si musí uvedomiť, že svet, v ktorom žijeme, je taký, aký je a on stále takéto veci rozpráva, akoby ho počúvali len jeho vlastní. Akoby nerozumel, že svet sa hýbe aj iným smerom, že sa tie veci dnes už berú inak. Aj pápež raz dostal podobnú otázku a povedal: „kto som ja, aby som súdil?“ Pápež si si dobre uvedomuje komplexnosť tejto témy. 

Haľko si neuvedomil, že ak pustí niečo také o bozkávajúcich sa ženách do éteru, vzbudí to precitlivenosť z druhej strany. Neviem, do akej miery to spôsobilo škodu LGBTI spoločenstvu, že či sa prestali bozkávať, lebo to vyjadrenie nie je nijako svetoborné. Bol to jeho názor, ako to vníma on a ako sa mu to nezdá. Možno bolo treba hľadať iný spôsob, ako to povedať. Skôr by som bol za diskusiu, ako to on vidí, toto mi v „kauze Pohoda“ chýba. Vytvorili sa ďalšie bariéry a názory, že takýto biskup na Pohodu nepatrí. Ale vie niekto, koľko je ešte na Pohode takýchto alebo horších ľudí? Skúma sa aj u nich, či náhodou nemajú odlišné názory na LGBTI? 

„Pýtal som sa ich na hlavný dôvod môjho odvolania, ten mi nikdy nepovedali, vraj sa mi to len nazbieralo. “

Som z toho celého smutný, lebo považujem pána Kaščáka za šikovného človeka, ale zdá sa, že sa zbytočne zľakol. Mohol to nechať tak. Aj niektoré názory, ktoré mi nevyhovujú, by som mal vedieť prijať. To, že s tým každý nebude súhlasiť, je normálne. Musíme sa naučiť počúvať aj to, čo nám nevyhovuje. Aj na adresu kňazov počúvame, že každý z nás je pedofil a teraz sa mám s každým za to pobiť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite