Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Primátor Bratislavy Matúš Vallo: Hlavná je zmena v hlavách a tá trvá

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Matovič chce samosprávam brať peniaze a zasiahne to aj Bratislavu. Ako na to reaguje jej primátor Matúš Vallo? Čo stihol, čo nestihol pred voľbami, ktoré sa blížia? A nemá okrem mestských aj celoslovenské ambície?

Primátor Bratislavy Matúš Vallo: Hlavná je zmena v hlavách a tá trvá Boris Németh

ako zasiahol tzv. Matovičov balíček hlavné mesto a čo s tým idete urobiť?

Aj keby sme budúci rok nesvietili, ak by sme neodhŕňali sneh, nekosili, nevysádzali nové stromy, nerekonštruovali nič, tak by sme nenahradili tú sumu, ktorú nám tento zákon berie. Je to 35 miliónov eur za rok. Ja som s pani prezidentkou vyzýval vládu, aby v rámci EÚ, nie Slovenska, urobili niečo s infláciou a s pomocou ohrozeným. Myslím si, že je to správne. Cesta, ktorú zvolila vláda tým, že samosprávam nedôjdu peniaze, je pre niektoré samosprávy likvidačná a pre naše mesto veľmi problematická.

aký je rozpočet mesta?

Rozpočet mesta je 480 miliónov eur. Sú tam bežné kapitálové výdavky. To znamená, že veľmi veľká časť rozpočtu ide na tzv. mandatórne výdavky, ktoré musíme uhrádzať. Minulý rok nám tam pristála povinnosť uhrádzať súkromným cirkevným školám peniaze, čo sú asi tri milióny ročne. Samozrejme, je väčší výber dane, no inflácia to zhltla.

miestne dane rastú. Aj keď vám štát alebo vláda zobrali, nebudete mať nárast. Čo na to mestá hovoria?

Inštitút finančnej politiky už potvrdil, že inflácia, ktorú dnes rátame v dvojciferných číslach, celý tento nárast zožerie. V Bratislave vezme 40 miliónov eur budúci rok na bežných výdavkoch. Z toho budeme musieť doplatiť 20 miliónov Dopravnému podniku vinou covidu. Stále nejazdí v prostriedkoch hromadnej dopravy toľko ľudí, koľko pred covidom. Keď zoberieme nadvýber, väčší výber dane a už s odrátaním toho, o čo prídeme, tak to bude približne 20 miliónov. Plus, ak Matovičov balíček prejde Ústavným súdom, budeme budúci rok približne 40 miliónov v mínuse.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite