Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociologička Zora Bútorová: USA by v tomto prípade nemali byť vzor pre Slovensko

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Sociologička Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky je presvedčenou zástankyňou reprodukčných práv žien. Pre .týždeň sa vyjadrila, kam ide vývoj týchto práv v USA po zrušení Roe verzus Wade, a čo to môže znamenať pre Slovensko.

Sociologička Zora Bútorová: USA by v tomto prípade nemali byť vzor pre Slovensko Boris Németh

aký je váš postoj k zrušeniu rozhodnutia Roe vs Wade v USA?

Je to prelomové rozhodnutie Najvyššieho súdu USA zloženého z prevažne konzervatívnych sudcov a sudkýň nominovaných Republikánskou stranou, ktoré po takmer 50 rokoch zrušilo ochranu práva na interrupciu na federálnej úrovni. Môj názor naň je kritický. Je to krok späť, lebo odoberá ženám možnosť voľby. A samozrejme, je to polarizujúce rozhodnutie. Spojené štáty sa ním vzdialili od väčšiny krajín demokratického Západu, ktoré sledujú skôr opačný trend: posilňovanie reprodukčných práv žien. Pripomeňme tiež, že prístup k interrupciám obmedzujú krajiny s vplyvným postavením sociálnych konzervatívcov, s populistickými a autoritárskymi vládami.

aký ďalší vývoj predpokladáte?

Možno očakávať, že prístup žien k interrupcii bude postupne zakázaný vo viacerých štátoch USA, dnes je takýchto štátov približne pätina, môže to byť až väčšina. Na druhej strane tie americké štáty, kde majú prevahu demokrati, sa budú usilovať zabrániť obmedzeniu reprodukčných práv žien. Navyše, kritici zrušenia rozhodnutia Roe vs Wade poukazujú na riziko domino efektu: predpokladajú, že konzervatívni sudcovia Najvyššieho súdu USA, posmelení svojím úspechom, sa pokúsia o reštrikciu a reguláciu ďalších aspektov intímnej sféry života: obmedziť možnosť používať antikoncepčné prostriedky a zrušiť inštitút partnerského zväzku, resp. manželstva párov rovnakého pohlavia. 

Ako sa dalo očakávať, konzervatívne kruhy u nás i inde vo svete rozhodnutie Najvyššieho súdu USA privítali. Prehliadajú pritom jeho vysoko pravdepodobné nezamýšľané účinky. Reštrikcie totiž nepovedú k poklesu celkového počtu interrupcií, ale k nárastu počtu pokútne vykonávaných interrupcií ohrozujúcich zdravie a život žien, ako aj v nárastu tzv. potratovej turistiky. Takéto nebezpečné procedúry boli v USA doteraz skôr raritou, ale nedá sa vylúčiť, že pribudnú. 

Som presvedčená, že smer, akým sa vydali Spojené štáty, by nemal predstavovať vzor pre Slovensko. Predovšetkým z rešpektu k reprodukčným právam žien a k možnosti voľby, ale aj preto, lebo za posledné desaťročia sme zaznamenali prudký pokles interrupcií aj bez sprísňovania legislatívy. Slovensko dnes patrí medzi krajiny s najnižšou mierou potratovosti v Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite