Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psychiater Péter Hunčík: Vyzeráme ako nechcený štát

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Čo sa deje s psychikou spoločnosti a ľudí v nej, keď sa vláda, pôvodne protikorupčná, zmení na výbušnú zmes sporov a jej časť začne spoluprácu s fašistami? Je to ozaj koniec legitimity tejto koalície? Čo to znamená pre Slovensko? Pod lampou s nami hovoril psychiater Péter Hunčík.

Psychiater Péter Hunčík: Vyzeráme ako nechcený štát Boris Németh

tak ako to vidíš s koalíciou – veľmi to nezvládajú?

Táto garnitúra na to nebola pripravená. Osobnosť sa za jeden rok nezmení. Sú to dospelí ľudia, majú svoju predstavu o štáte, o spoločnosti. Tá predstava je, bohužiaľ, veľmi problematická a v podstate nemajú víziu budúcnosti. Garnitúra bola pripravená na tri-štyri roky. Nie sú a ani neboli pripravené B plány. Výsledkom je to, čo sa stalo teraz. Pán vicepremiér, minister financií je zaujímavá osobnosť. Narazil na odpor a v podstate sa obrátil na prvú skupinu, ktorá bola ochotná podporovať ho. Bola to strana fašistov. Nemá žiadne etické zábrany, nevie nič o histórii 20. storočia, tak bez problémov s nimi začal a naďalej chce spolupracovať, čo je hrozné.

jadrom koalície je OĽaNO a Sme rodina, majú väčšinu a vyhlásili sa za najbližších spolupracovníkov. OĽaNO má v názve, že sú obyčajní ľudia. Ani Sme rodina nezaostávajú. Čo to robí s krajinou, spoločnosťou, keď na jej čele sú ľudia, ktorí sa deklarujú ako priemerní? Čo to robí so Slovenskom, keď mu vládne priemer a prázdnota?

Ak má človek zdravotné problémy, asi nevyhľadá priemerného primára, ktorý ho bude operovať. Keď ide o zdravie, ideme k profesionálovi. Keď treba hlasovať o stave spoločnosti, vystačíme si s tzv. priemernými ľuďmi. Ani na Slovensku to nie je nový fenomén. Už od samých začiatkov, toho roku 1993, sa objavil trend antiintelektualizmu. Objavili sa trendy, ktoré nevedia, čo robiť s liberalizmom, s liberálnou demokraciou. Pre nich je to „privysoké“. Nedokážu akceptovať to, čo je základ liberálnej demokracie: zodpovednosť každého občana. Tak hľadajú nové možnosti. Nové možnosti sú napríklad obyčajní ľudia alebo téma rodiny. Tieto strany alebo hnutia už mali v 20. storočí predchodcov a vieme, čo znamenajú tie heslá: národ, rodina, boh. Prvá myšlienka po voľbách bola pozitívna: antikorupcia. Na tom vyhral pán Matovič voľby. Ale čo potom? Na jednej strane Slovensko je členom EÚ, je to v podstate najbohatšia časť sveta, vzťahy sú nesmierne komplikované, asi ako počítač, a zrazu sa tam objavia obyčajní ľudia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite