Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Epidemiologička Alexandra Bražinová: O pravých, ovčích a opičích kiahňach

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Svetom sa šíria opičie kiahne. Čaká nás po covide ďalšia pandémia? S profesorkou epidemiológie Alexandrou Bražinovou sme sa rozprávali nielen o opičích kiahňach, ale aj o známejších pravých a ovčích kiahňach.

Epidemiologička Alexandra Bražinová: O pravých, ovčích a opičích kiahňach Boris Németh Epidemiologička Alexandra Bražinová

všetci počuli o pravých a ovčích kiahňach. Prichádzajú opičie kiahne, ktoré v Európe neboli bežné. Aké sú rozdiely medzi týmito kiahňami?

Všetky majú spoločné slovo kiahne. Je to ochorenie, ktoré sa prejavuje vyrážkami. Všetky sú spôsobené vírusmi. Pravé kiahne boli veľmi vážne ochorenie, po tisícročia decimovali populácie. Keď prišli dobyvatelia do Severnej Ameriky, tak to neboli bitky, čo zdecimovalo populácie Severnej a Južnej Ameriky. Boli to infekčné ochorenia a vo veľkej miere pravé kiahne. 

bola to choroba Európy alebo Eurázie?

Jej pôvod odborníci lokalizovali v Eurázii. Odtiaľ sa rozšírila.do zvyšku sveta. Veľa ľudí  zomieralo alebo prežili s ťažkým postihnutím. WHO v roku 1980 vyhlásila eradikáciu pravých kiahní. Nemáme prípady tohto ochorenia, vírus sa vyskytuje len v dvoch laboratóriách na svete, bezpečne uložený. 

ako sa nám podarilo chorobu poraziť?

Očkovaním. Očkovacia kampaň prebiehala pod záštitou WHO najintenzívnejšie v sedemdesiatych rokoch, keď sa zaočkovala väčšina populácie a zastavilo sa šírenie, čo je veľký úspech verejného zdravotníctva. Je to jediné ochorenie, ktoré sa podarilo úplne eradikovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite