Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vladimír Dovorový: Mission Impossible pri stavbe nových nemocníc z Plánu obnovy

.šimon Jeseňák .rozhovory

Už vyše roka (ne)prebieha odborná polemika, ktoré nemocnice z Plánu obnovy postaviť. Slovo efektivita z verejnej debaty vypadlo a diskusia sa zúžila na otázku, či alokovanú jednu miliardu eur dokážeme minúť. Vladimír Dvorový vysvetľuje, čo všetko treba vedieť a urobiť pre to, aby sa nemocnica postavila.

Vladimír Dovorový: Mission Impossible pri stavbe nových nemocníc z Plánu obnovy Boris Németh

už takmer rok žijeme Plánom obnovy. Stále však nevieme, ktoré nemocnice budeme z Plánu obnovy stavať. Ako vnímate túto situáciu?

Slovensko potrebuje reformu zdravotníctva, no je otázne, či potrebujeme takú reformu, aká je napísaná v Pláne obnovy. Je lepšie robiť niečo ako nerobiť nič a stáť na mieste. Mám však pochybnosti o zmysle tejto reformy. Musíme reformovať sieť poskytovateľov, nemocníc aj systém poskytovania zdravotnej starostlivosti. Postaviť reformu len na nemocničných lôžkach bez toho, aby sme sa dotkli organizácie zdravotnej starostlivosti, je len čiastková snaha. Potom nesmieme byť sklamaní, že nenastanú merateľné zlepšenia v tom zmysle, že sa ľudia budú dožívať vyššieho veku a v lepšom zdraví. 

na nemocnice máme vyhradenú miliardu eur. Vy máte reálnu skúsenosť so stavbou nemocnice. Koľko trvá príprava projektu vybudovania novej nemocnice?

Kým začnete robiť projekt, musíte vedieť, čo chcete postaviť. Nemocnica musí byť zasadená do geografického priestoru a do štruktúry zdravotnej starostlivosti v širšom regióne. Je rozdiel, či idete stavať okresnú alebo koncovú nemocnicu. Musíte vopred vedieť, aký bude mať nemocnica medicínsky plán, o koľkých pacientov sa má starať, aké oddelenia tam budú. A v neposlednom rade treba vedieť, odkiaľ budú pacienti prichádzať. Z iných nemocníc? Ak áno, čo s tými nemocnicami bude? Zatvoríme tieto nemocnice, alebo ich reprofilizujeme? 

Ešte kým urobíme prvú čiarku, musíme teda vedieť, kam nemocnicu zaradíme. Ak poznáme medicínsky plán, musíme vedieť, ako chceme, aby nemocnica fungovala z hľadiska organizácie práce. Budeme preklápať model ľahko upgradovaného socialistického organizovania nemocničnej zdravotnej starostlivosti do kapitalistických podmienok, alebo ideme urobiť nový procesný model? Musíme vedieť, ako bude nemocnica technicky nastavená. Bude to nemocnica, ktorá bude stáť na pracovnej sile (sanitárov, sestier, pomocného personálu) alebo chceme mať väčšiu mieru robotizácie a budeme odvážnejší pri práci s technológiami? Ak plánujeme technologické vybavenie koncovej nemocnice, v ktorej chcem mať 5x CT, magnetickú rezonanciu, angiograf, tak musím vedieť, či budú tieto technológie vymeniteľné za novšie prístroje. Teda či bude nemocnica upgradovateľná, alebo je staviame len na 30-40 rokov a z pohľadu techniky na 5-7 rokov. Takže: treba vedieť, čo od nemocnice očakávam a kde ju medicínsky zasadzujem, koho ovplyvním vo svojom okolí a odkiaľ budú do nemocnice prichádzať pacienti. Od toho záleží, či bude financovanie nemocnice udržateľné. 

musíme teda vedieť akú nemocnicu chceme postaviť.

Nemocnica musí vedieť, ako má byť procesne organizovaná. Či moderne, alebo tradične. Až potom sa musím pozrieť na geografickú lokalitu, koľko mám pozemkov, či na nich môžem postaviť parkovisko, musíme vedieť i to, aká je dopravná infraštruktúra a či sa bude dať do nemocnice ľahko dostať z diaľnice alebo z okresnej cesty. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite