Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociológ Vašečka: S Matovičom už nechce spolupracovať nikto

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Na politickej scéne sa prekračujú červené čiary a iné čiary sa kreslia. Už neoddeľujú antikorupčných od korupčných: kľukatia sa cez témy ako rodina, tradícia, naše, cudzie, iné. Rozčesne sa Slovensko podobne ako v 90. rokoch? Pod lampou so sociológom Michalom Vašečkom.

Sociológ Vašečka: S Matovičom už nechce spolupracovať nikto Boris Németh

zdá sa, že prichádza k novému deleniu tejto krajiny? 

Asi by som mal odpovedať, že budeme prorodinní a protirodinní, ale ja túto falošnú dilemu odmietam. To nám tu bolo transplantované do hláv. Treba to hneď na začiatku odmietnuť ako niečo falošné, čo nás neposunie dopredu. Ide tu o majiteľa OĽaNO – ja o ňom nerád hovorím ako o predsedovi. On je majiteľ eseročky a tak sa správa. Osvojili sme si pohľad, že je to človek, ktorý sa nevyzná v ničom, ale rieši všetko, a máme z toho srandu a niekedy nás to hnevá. Lenže s tým treba skončiť, lebo situácia je vážna: Slovensko sa totiž môže znovu tak ako v minulosti rozdeliť na dva nemilosrdné tábory. Opakovane sme tu mali dva tábory, promečiarovský a protimečiarovský, federálny a proslovenský. Akoby ľudia, ktorí boli za federáciu, neboli za Slovensko. Stále tie isté dichotomické zjednodušenia.

čo je to teraz?

Ja to čítam jednoducho. Po prvé, zabudli sme, no my niektorí to vidíme z dát, že Igor Matovič reprezentuje iba jednu časť OĽaNO. Ich voličstvo má dve približne rovnaké časti. Jedna volí OĽaNO, lebo je to OĽaNO, teda protikorupčná rétorika, ťah na bránu, vyčistenie Augiášovho chlieva. V princípe sú to ľudia skôr konzervatívnejší, z menších miest, ale prosystémoví. Igor Matovič má však i antisystémového voliča, a ten z hľadiska hodnotových orientácií nie je ďaleko od ĽSNS či Republiky a Smeru. A on teraz začal kopať za svojho voliča, nie za voliča OĽaNO. Ktovie, či si to v OĽaNO všimli? Začal robiť to, čo sa podarilo Mečiarovi v 90. rokoch: delí spoločnosť na dva nezmieriteľné tábory, lebo keď ti poviem, že si protirodinný, ako sa budeš brániť? Ty nemáš šancu nič povedať a v tom je tá perfídnosť. Ide o to, nakoľko to slovenská spoločnosť odmietne a povie, že toto je falošná dilema, isteže chceme podporovať rodiny, ale toto je niečo falošné, čo nás neposunie dopredu, naopak, prinesie rozvrat. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite