Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gunther Schnabl: Skúsme bez hystérie zvážiť dvojcestné euro

.šimon Jeseňák .rozhovory

Gunther Schnabl je nemecký profesor ekonómie. V rozhovore pre .týždeň hovorí i o tom, že je čas na serióznu debatu, ako zabezpečiť existenciu stabilnej meny: tou však nemusí byť pre všetky členské štáty eurozóny práve euro.

Gunther Schnabl: Skúsme bez hystérie zvážiť dvojcestné euro Radovan Kazda

už viac ako dvadsať rokov je politika centrálnych bánk stále rovnaká. Kvantitatívne uvoľňovanie sa stalo mantrou a odpoveďou na akúkoľvek krízu.

Áno, to sedí. Bolo to opakovanie histórie. Tento proces začal koncom 90. rokov minulého storočia. Finančné krízy riešili centrálne banky politikou lacných peňazí. Jediný rozdiel je, že tieto monetárne stimuly sa v minulosti vyskytovali skôr na lokálnej úrovni, no dnes ide o globálny trend. 

mainstreamoví ekonómovia však zvyknú hovoriť, že sa táto politika osvedčila a bolo vidieť rast ekonomiky a nízke úrokové sadzby. Dojem bol, že nulové úrokové sadzby dokážeme držať na nule donekonečna.  

Ak by sme držali takéto úrokové sadzby donekonečna, nehovorili by sme už o trhovej ekonomike, pretože v trhovej ekonomike majú úrokové sadzby centrálnu alokačnú funkciu, rozlišujú medzi zámermi, ktoré sú rizikovejšie a menej rizikové. Nulové úrokové sadzby paralyzujú dynamický rast. Vyvoláva to navyše distribučné šoky. Nulové úrokové sadzby navyše štáty nemotivujú, aby sa správali zodpovedne a šetrili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite