Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako ukrajinskí programátori pomáhajú Európanom vystopovať ruských podnikateľov a politikov zo sankčných zoznamov

.olga Pereverzieva .rozhovory

Prehrá Rusko vojnu proti Ukrajine? Odpoveď na túto otázku do značnej miery závisí od toho, aké účinné budú sankcie uvalené medzinárodným spoločenstvom na ruskú ekonomiku.

Ako ukrajinskí programátori pomáhajú Európanom vystopovať ruských podnikateľov a politikov zo sankčných zoznamov RuAssets

ukrajinskí programátori zo spoločnosti YouControl, ktorá sa zaoberá informačnými technológiami, vytvorili platformu RuAssets. Platforma preveruje prepojenia právnych subjektov a jednotlivcov s ruskými a bieloruskými aktívami. Inými slovami, RuAssets umožňuje rýchlo a ľahko skontrolovať, či firma podlieha sankciám a identifikovať tých, ktorí sa snažia sankcie obísť cez biele kone alebo s nastrčenými firmami. Obsahuje aj údaje o armádnych teroristoch a propagandistoch. 

RuAssets je užitočná pomôcka pre investigatívnych novinárov, justičné orgány aj pre firmy. Byť spojený s firmou, ktorá je na sankčnom zozname, hoci aj náhodne či nevedome, znamená riziko značných reputačných strát.

.týždeň sa rozprával s tvorcami RuAssets – Serhijom Milmanom, zakladateľom a výkonným riaditeľom YouControl a Olexijom Žirenkovom, vedúcim produktového tímu a zakladateľom mimovládnej organizácie Gidno.

pred vojnou spoločnosť YouControl vytvárala nástroje analýzy trhov a zberu, analýzy a interpretácie obchodných informácií na základe verejne dostupných dát. Tieto nástroje sa využívali v podnikaní aj pri vyšetrovaní korupcie. Ako sa od začiatku vojny zmenila jej činnosť?

Serhij Milman: Od 24. februára 2022 je jej najnaliehavejším problémom to, že susedný štát sa zobudil ráno ešte s opicou a vyrútil sa dobýjať Ukrajinu, zabíjať ľudí, ničiť mestá, dediny a infraštruktúru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite