Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Roman Zámečník o online psychoterapii: Ľudia nemôžu byť na všetko sami

.lucia Páchniková .rozhovory

Virtuálna terapia je rovnako účiná ako osobná návšteva u psychológa. Okrem toho je dostupnejšia, jednoduchšia a zbyvuje ľudí predsudkov. Mentálne problémy má viac ako milión Slovákov, no pomoc vyhľadá len „najsilnejšia“ tretina, upozorňuje Roman Zámečník, spoluzakladateľ online psychoterapeutickej platformy Hedepy. Aj online sa dá pomôcť s pandémiou, vojnou na Ukrajine, prokrastináciou či gamblerstvom a alkoholizmom.

Roman Zámečník o online psychoterapii: Ľudia nemôžu byť na všetko sami Hedepy Roman Zámečník je spoluzakladateľ Hedepy a product manager. Online terapia prepája odborníkov na duševné zdravie s odborníkmi na technológie s cieľom vytvoriť terapiu 21. storočia.

pandémia, zdá sa, zanechala na dušiach Slovákov obrovské stopy. Odborníci na psychické zdravie, za ktorými by ľudia mohli fyzicky prísť a navštíviť ich v ambulanciách chýbajú. Kritická je i situácia s čakacími dobami a sedeniami u psychológa či vyšetreniami u psychiatra, podobne je to s lôžkami v nemocniciach pre takýchto pacientov, čo zasa komplikuje starostlivosť o ďalších pacientov. Je online terapia vhodnou alternatívou v situáciách, keď človek cíti, že má problém a rozhodne sa vyhľadať pomoc?

Máme za to, a dávajú nám za pravdu aj vedecké štúdie, že online psychoterapia je porovnateľne účinná ako tá, ktorá sa deje tvárou v tvár. Pre niektorých ľudí môže byť dokonca oveľa praktickejšia, pretože nemusia nikam dochádzať a s terapeutom sa pozhovárajú z pohodlia svojho domova, teda z komfortnej zóny, kde sa cítia v bezpečí. 

Veľkou výhodou online terapie je aj to, že je možné si zarezervovať termín sedenia vopred a veľmi rýchlo, okrem toho je možné vybrať si z prehľadného zoznamu terapeutov, v ktorom sú nielen fotografie odborníkov, ale aj krátka videovizitka či recenzie od klientov. Už z toho sa dá pomerne veľmi ľahko zistiť, či terapeut konkrétnemu človeku naozaj sadne.

pre koho je online terapia určená?

Online terapia je vhodná pre všetkých, ktorí v živote riešia nejakú psychickú nepohodu, no je možné ju brať aj preventívne, teda vtedy, keď človek ešte nemá nejaký veľký problém, ale chce napríklad zistiť, ako každodenné starosti môže zvládať lepšie. A potom, samozrejme, aj v situácii, keď sa objavujú ťažkosti, depresie alebo ďalšie psychické problémy. Online terapia je určená pre jednotlivcov, ale aj pre páry či rodiny s teenagermi, ktorí potrebujú trochu iný prístup ako dospelí. 

s čím všetkým dokáže takáto terapia pomôcť?

My v rámci Slovenska a Česka spolupracujeme s viac ako stovkou terapeutov, takže spektrum tém, s ktorými dokáže online terapia pomôcť, je pomerne široké. Od klasických tém, ako sú napríklad úzkosti, depresie, stres, sebavedomie či syndróm vyhorenia, sú to aj medziľudské vzťahy až po leadership, prokrastináciu, životné zmeny či samotu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite