Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Exminister práce, sociálnych vecí a rodiny, analytik Jozef Mihál: Oči po otcovi, úsmev po mame a dlhy po Igorovi

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Atómová zbraň v podobe plošného testovania nefungovala. Daňová revolúcia spľasla. A tak Igor Matovič využil šancu, ktorú mu venovala inflácia, a rozhodol sa postaviť si pamätník v deformovanom sociálnom systéme. Rozprávame sa s analytikom Jozefom Mihálom.

Exminister práce, sociálnych vecí a rodiny, analytik Jozef Mihál: Oči po otcovi, úsmev po mame a dlhy po Igorovi Boris Németh

ako z vášho pohľadu vyzerá inflačný balíček ministra financií?

Dáta už poznáme, keďže návrh Igora Matoviča bol už podaný. Tento návrh obsahuje finančnú doložku. Nie vždy sa však dá veriť číslam ministerstva financií, keďže niekedy sú dáta o dopade na štátny rozpočet prikrášlené. Finančné dopady sú dnes už známe, no neboli známe ešte pred niekoľkými dňami. Zarážajúce na tomto návrhu je, že sa prijíma v skrátenom legislatívnom konaní a k tomuto návrhu nebolo štandardné pripomienkové konanie, nestretla sa k nemu tripartita, nekonala sa diskusia so samosprávami, a teda žiadna z týchto organizácií nemohla vzniesť svoje pripomienky a návrhy.  Tento návrh sa prvýkrát zjavil na webe vlády v stredu 18. 5. 2022. Diskusia o celom balíčku je veľmi smiešna. Forma, spôsob a absencia štábnej kultúry, akou je tento balíček predkladaný, je ďaleko za čiarou. Súhlasím s ministerkou Kolíkovou, ktorá vo svojich vyjadreniach naznačila, že je veľmi možné, že sa týmto návrhom bude zaoberať Ústavný súd a možno i pani prezidentka Čaputová bude mať možnosť tieto zákony nepodpísať, pretože takéto masívne opatrenia a zákony by sa v skrátenom legislatívnom konaní nemali prijímať. Je to neúcta voči všetkým vrátane tých, ktorých sa tieto opatrenia týkajú.

prečo?

Tento súbor opatrení nebol predebatovaný a nie sú vypilované všetky detaily. Ak by o tomto návrhu prebehla poctivá diskusia, tak sme mohli niektorým rodinám pomôcť ešte viac. Pomoc mohla byť jednoduchšia a sofistikovanejšia. Debata je pod vplyvom týchto okolností  viac emočná ako odborná a navyše šitá horúcou ihlou na poslednú chvíľu. 

ako si vysvetľujete, že najväčší sociálny balíček za iks rokov neprešiel riadnou diskusiou? Verejnosť môže nadobudnúť oprávnený pocit, že Igor Matovič sa ráno zobudí, niečo vymyslí a o pár dní sa už o tomto návrhu debatuje a hlasuje v pléne NR SR.

Je to zúfalé, rovnako ako celkový pohľad na koalíciu. Toto je len jedna epizóda zo života tejto koalície.  Sú to búrlivé dni a opätovne sa vyskytujú vyhrážky voči koaličným partnerom a celé to vrcholí úvahami o tom, či sa táto koalícia rozpadne. Takto sa to robiť nemá. 

Ako pamätník vlády Ivety Radičovej si pamätám, že koaličná rada trvala dlhé hodiny a návrhy sa na nej dopodrobna preberali a pokiaľ sa návrhy na koaličnej rade neprebrali, tak platilo pravidlo, že sa o nich do médií a na verejnosti nehovorí. Tá koalícia pod vedením Ivety Radičovej nebola ani zďaleka ideálna, no všetci sa snažili nevynášať veci von z koaličnej rady a do médií sa dostávali až prediskutované a schválené riešenia. Bolo nemysliteľné, aby sa časť koalície spoliehala na pomoc opozičných poslancov pri rezortných návrhoch. 

navyše koalícia za vlády Ivety Radičovej sa nikdy nemohla spoliehať na ústavnú väčšinu v parlamente, i keď s tou už nemôže rátať ani koalícia Eduarda Hegera.

Áno, ak odrátame OĽaNO, tak sme disponovali 78 hlasmi. Schvaľovali sa komplikované návrhy, ako bol napríklad i mnou predkladaný Zákonník práce, zmeny v dôchodkoch... O týchto veciach sme rokovali a ich presadenie si vyžadovalo určitú diplomaciu. Aj v tom čase komentátori rozoberali koaličné spory, no porovnajte si spory spred 12 rokov s tými dnešnými. Bol to slabý odvar toho, čo sa deje dnes. Vláda Fica a Pellegriniho tiež nebola jednoduchá a aj Danko aj Bugár mali svoje predstavy a požiadavky.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite