Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Trnka z Gerulata Technologies: Proti trollom nie sme bezbranní

.marian Jaslovský .rozhovory .rozhovor

Michal Trnka založil firmu Gerulata Technologies, ktorá sa venuje analýze dát a boju proti fake news, keď zažil útok dezinfo scény. Ktoré časti webu monitorujú? A prečo spravidla nezverejňujú mená zo svojho tímu?

Michal Trnka z Gerulata Technologies: Proti trollom nie sme bezbranní Boris Németh Michal Trnka vo svojej spoločnosti Gerulata monitoruje virtuálny priestor dezinformátorov a hoaxerov pomocou najnovších technológií.

čo vás priviedlo k tomu, že ste sa začali angažovať v oblasti boja proti dezinformáciám?

Osobná skúsenosť. Pred rokmi ruské ministerstvo zahraničných vecí vyprodukovalo a rozšírilo dezinformáciu, že ESET – firma, ktorú spoluzakladal môj otec a v ktorej som dlho pôsobil – je nejakým spôsobom prepojená na americkú tajnú službu CIA. ESET tento nezmysel, samozrejme, hneď vyvrátil, ale napriek tomu sa táto dezinformácia začala virálne šíriť slovenským internetom. O problematiku dezinformácií som sa zaujímal už predtým, ale dovtedy to nebolo takéto osobné. Začal som sa téme venovať intenzívnejšie, spolu s partiou aktivistov. Po čase som si uvedomil, že zatiaľ čo na jednej strane stoja profesionálni dezinformátori s vybudovanou infraštruktúrou a v niektorých prípadoch podporou nepriateľských tajných služieb, na prodemokratickej strane je to zopár ľudí, ktorí ručne prehľadávajú internet a snažia sa reagovať. Jednoducho chýbali kvalitné nástroje, ktoré by pomohli tento „boj” aspoň trochu vyvážiť.

a ako časom vznikla Gerulata?

Mal som šťastie na to, že som poznal šikovných ľudí, či už z biznisu alebo aktivistov, ktorí potom spolu so mnou vytvorili jadro tímu v Gerulate. Takže naštartovať vývoj nebol nejaký veľký problém – vedeli sme v podstate presne, čo a ako treba robiť, mali sme skúsenosti aj z dezinfo oblasti aj z oblasti technológií. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite