Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Advokát Peter Kubina: Pri Pente platí prezumpcia viny

.šimon Jeseňák .rozhovory

Peter Kubina, ktorý je právnym zástupcom Penty, Dôvery, ale aj rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka v rozhovore objasňuje priebeh zlúčenia zdravotných poisťovní Apollo a Dôvera. Táto transakcia nie je podľa Kubinu ani nelegálna, ani nemorálna. Kontroverzná však je zo štyroch dôvodov.

Advokát Peter Kubina: Pri Pente platí prezumpcia viny BORIS NÉMETH

v roku 2009 sa udiala jedna z najkontroverznejších transakcií na trhu zdravotných poisťovní: fúzia Dôvery a Apolla. Vy ste pri tejto transakcii boli ako právnik. 

Neradil som priamo pri štruktúrovaní akcie, teda neradil som s tým, ako sa spoločnosti zlúčia, ako bude prebiehať predaj alebo ako sa nacení hodnota poisťovne. Pôsobil som vtedy ako právny poradca financujúcich bánk. Transakcia bola realizovaná a riešili sme poskytnutie prvého úveru. 

ako teda došlo k fúzii týchto dvoch zdravotných poisťovní?

Existovali dve zdravotné poisťovne, jedna bola menšia a druhá bola väčšia. Práve menšia zdravotná poisťovňa kúpila väčšiu zdravotnú poisťovňu formou kúpy jej podniku (pozn. redakcie spojenie zdravotných poisťovní Dôvera a Apollo do jednej - Dôvera zdravotná poisťovňa odsúhlasil ÚDZS dnes (15.12.2009). Na základe žiadosti akcionárov má nový subjekt názov: Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s.). Je to štandardná transakcia a zákon o zdravotnom poistení takúto transakciu výslovne pripúšťal vtedy a pripúšťa aj dnes. 

Tento prevod prebehol za štandardných trhových podmienok, v súlade so všetkými obmedzeniami platnými pre zdravotné poisťovne (vrátane prevodu poistného kmeňa bezodplatne) a bol schválený aj ÚDZS. Nebolo na ňom nič protiprávne a nič nemorálne. Dvaja podnikatelia sa slobodne a dobrovoľne dohodli na obchodnej transakcii. V tejto súvislosti je dôležité povedať, že súčasťou podniku bol poistný kmeň, čiže súbor práv a povinností spojený so starostlivosťou o tento poistný kmeň. V tom čase platil zákon, že poistný kmeň sa nemôže predávať za odplatu, takže kúpna cena to musela zohľadňovať. Táto legislatívna anomália dnes už neplatí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite