Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Energetický analytik Hirman: Bez ruského plynu budeme mať všetci v EÚ vážny problém

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Slovensko dováža valnú časť ropy a plynu z Ruska. Za desiatky rokov sme nedostatočne diverzifikovali dodávky plynu a ropy a dnes žneme ovocie. Expert na energie Karel Hirman v rozhovore vysvetľuje, čo musí Slovensko urobiť, aby bolo energeticky bezpečnou krajinou.

Energetický analytik Hirman: Bez ruského plynu budeme mať všetci v EÚ vážny problém TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/SITA 5. apríl 2007 Bratislava: Areál rafinérie Slovnaft. Technológie má podnik nastavené najmä na spracúvanie ťažkej ruskej ropy a zrejme sa bude čoskoro musieť preorientovať na ropu z iných zdrojov.

už som mal niekoľko relácií o tejto téme s rôznymi hosťami, no chceli by sme poznať aj vašu optiku na ruský plyn a suroviny, keďže EÚ čoraz reálnejšie zvažuje úplné embargo na ich dovoz. Ako by to ovplyvnilo fungovanie Slovenska, našu energetickú bezpečnosť a fungovanie domácností?

Energetická bezpečnosť Slovenska je ohrozená už niekoľko desaťročí, keďže sme stále veľmi závislí od jedného dodávateľa. Ona sa embargom nezhorší, naopak sa v strednodobej perspektíve zásadne zlepší, v súčasnosti je totiž najhoršia pre túto jednostrannú výraznú závislosť od Ruska. Na druhej strane sú to trošku aj mýty, že sme úplne fatálne závislí od ruských surovín, ktoré sa nám tu na Slovensku objavujú. Lebo od toho sa následne odvíja propaganda, že sa bez týchto surovín zrúti svet. Je to totiž rozhodnutie rôznych aktérov biznisu aj politikov, že odoberajú suroviny takmer výhradne práve z Ruska. Doteraz z toho zjavne mali dobrý profit. Ale keď sa pozrieme na vec bližšie a keď sa započúvame aj do posledných vyhlásení predstaviteľov našich hlavných energetických firiem, tak zistíme, že sa na slovenskom trhu obchoduje možno až tretina plynu, ktorý má iný obchodný pôvod ako z Ruska. Aj to, že rafinéria Slovnaft už pri súčasnej technológii dokáže prepracovať aj iné zmesi ropy ako len tú, čo priteká ropovodom Družba, aj keď s menšou efektivitou. Naozaj úplnú závislosť tak máme zatiaľ len pri jadrovom palive, ale aj tam sa začali zmeny vedúce k diverzifikácii dodávok.

je na tomto rozhodnutí niečo racionálne?

Neviem, čo by na tom malo byť racionálne, keď je niekto závislý od jediného zdroja, nech je akýkoľvek. Podľa mňa skôr hrali ruskú ruletu a zjavne sa oni, ale ani my, nepoučili z januára 2009 alebo z apríla a mája 2019, teda z dvoch veľkých dodávateľských kríz, pričom prvá bola o plyne a druhá o rope.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite