Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sociálna pracovníčka Temkovitz: Slovenský sociálny systém je nakazený komunizmom

.michal Oláh .rozhovory

Po niekoľkoročnej skúsenosti so sociálnou prácou so ženami a deťmi na úteku v Nemecku sa vracia na Slovensko, kde chce odovzdať svoje skúsenosti s funkčným systémom sociálnej pomoci utečencom. Upozorňuje na chyby pri práci s Ukrajinkami na úteku, potrebe sieťovania pomoci a možnostiach efektívnej integrácie žien a detí do našej spoločnosti.

Sociálna pracovníčka Temkovitz: Slovenský sociálny systém je nakazený komunizmom Boris Németh

 v článku sa dočítate aj: 

  • prečo majú utečenkyne v Nemecku upratovačky,
  • k čomu nie sú vychovávané slovenské deti,
  • ako bránia vytvoreniu sociálneho geta,
  • v akých profesiách sa utečenkyne uplatňujú najľahšie.

nemecku sa po druhej svetovej vojne podarilo integrovať najväčšiu komunitu utečencov v EÚ. Pracovali ste niekoľko rokov ako sociálna pracovníčka s utečencami v Nemecku, prevažne so ženami a deťmi. Vďaka čomu bolo a je Nemecko úspešné v pomoci toľkým utečencom?  

Na rozdiel od súčasnosti tvorili minulé vlny utečencov hlavne ľudia zo Sýrie, Iraku a podobne. Nemecko má v porovnaní so Slovenskom hlavne úžasne vybudovaný sociálny systém, čo znamená prepojenú sieť mnohých vládnych a mimovládnych organizácií, nadácií a charít, vďaka čomu vedia okamžite reagovať na takéto sociálne krízy. Veľa z nich s dlhoročnou tradíciou. Naša organizácia Verein funguje neprerušene od roku 1950.

Ale k vašej otázke. Nemecká spoločnosť sa s tým vyrovnala vďaka tomu, že bol na to pripravený jej sociálny systém podpory. V Nemecku funguje spolupráca medzi odborníkmi, keď riešia sociálny problém človeka, riešia ho tímovo. Utečencom sa venovalo a stále venuje množstvo sociálnych pracovníkov napojených na rôzne organizácie a subjekty. Fungujú pod pavučinou organizácií, do ktorej keď vás „chytia“, tak vám pomôžu začleniť sa do pracovného a sociálneho života. Samozrejme, musia chcieť. My môžeme len umožniť človeku, aby sa mohol rozvíjať a byť samostatný, nedávať im pomoc na tácke, lebo to im žiadanú zmenu neprinesie.

kľúčovým integračným prvkom do spoločnosti je zamestnávanie ľudí na úteku. Čo musí predchádzať úspešnému uplatneniu na trhu práce žien – samoživiteliek s malými deťmi, aké dnes prichádzajú do EÚ z Ukrajiny?  

Úspešnému zamestnaniu utečenkýň predchádza jazyková príprava a podpora rôznymi integračnými organizáciami. Nie všetky matky boli a sú po psychickej stránke hneď schopné pracovať, niektoré majú veľmi malé deti, iným chýbajú zručnosti potrebné v novej krajine. Každá rodina sa musí najskôr trocha „utriasť“, upratať a niektorým stačí len minimálna podpora. Ale väčšina žien na úteku v Nemecku chce pracovať, aby mohli žiť na lepšej úrovni, no nie všetky mali rovnaký štatút, ktorý im to umožňoval. 

ako máme efektívne pomáhať a na čo si máme dávať pozor pri pomoci ukrajinským ženám a deťom na úteku po príchode na Slovensko?  

Treba si stále uvedomovať, že tie deti nie sú bežné deti, ale prechádzajú náročnými životnými situáciami. Tvoria s matkou celok a treba ich brať komplexne. Dôležitá je hneď od začiatku dobrá evidencia, vďaka ktorej existuje presná štatistika, na základe čoho vieme, čo a kto presne robí. Z toho potom môže vzniknúť funkčný systém pomoci. Inak sa môže ľahko zneužívať alebo fungovať nechtiac protichodne.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite