Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Waterloo menom Plán obnovy v zdravotníctve

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

O Pláne obnovy, ktorý môže byť záchranným člnom, ale aj Titanikom slovenského zdravotníctva, sme sa rozprávali s riaditeľkou Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníkovou, projektovou manažérkou Sveta zdravia Miriamou Letovanec a zdravotníckym analytikom Martinom Smatanom.

Waterloo menom Plán obnovy v zdravotníctve Boris Németh

v čase konca vlády Petra Pellegriniho sa objavuje projekt, ktorý sa nazýva stratifikácia. Skúsime si tento pojem porovnať s optimalizáciou siete nemocníc. Keď si spomínate na stratifikáciu, o aký projekt išlo?

Lapuníková: Je to podobný projekt. Má hovoriť o tom, ako dať legislatívou pokrytý spôsob tomu, ako má byť poskytované procesné riadenie nemocníc v rámci usporiadania trhu. Má to byť o tom, že na trhu existuje živelná transformácia nemocníc podľa toho, aký druh a rozsah starostlivosti poskytuje. Úmyslom zákonodarcu malo byť stanovenie legislatívneho alebo právneho rámca, v akom rozsahu má byť poskytovaná zdravotná starostlivosť. Údaje začali  zbierať v roku 2014. Postupne sa spracúvali analýzy, kde intenzívne participovali aj zdravotné poisťovne podľa toho, aká bola reálna výkonnosť poskytovateľov.

čo si máme predstaviť pod pojmom živelná stratifikácia?

Lapuníková: Je to proces, ktorý sa deje bez toho, aby bol koordinovaný. Je determinovaný viacerými aspektmi. Je to aj dostupnosť, možnosť konkrétneho poskytovateľa, štruktúra personálu v nemocnici, a otázka nákladovosti jednotlivých druhov výkonov v tom zohráva veľkú rolu. 

jednotlivé nemocnice robili stratifikáciu živelne v trhovom zmysle a nechávali si oddelenia, ktoré sa im podarilo personálne zaplniť a nenechávali si tie, ktoré trpeli nedostatkom personálu alebo neboli ziskové?

Lapuníková: Za komunizmu bola sieť riadená nejakým spôsobom. Keďže sme prijali trhové hospodárstvo, tak sme chceli túto sieť zmeniť. Prišiel pán Zajac, ktorý mal predstavu a začal ju realizovať, ale nebola dokončená. Bola iba čiastočne rámcovo stanovená. Keď skončil ako minister, tak sa rôznymi parciálnymi krokmi vstupovalo do živého organizmu. Vzniklo z neho to, čo vidíme teraz v rámci poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. 

aký je rozdiel medzi stratifikáciou a optimalizáciou siete nemocníc (OSN)? Ako ste to vnímali na Úrade vlády?

Letovanec: Bol to zaujímavý zážitok. Z hľadiska dosiahnutia výsledku bol pre nás kritický prvý polrok roku 2019. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite