Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americká historička Marci Shore: Ako livestream z plynovej komory

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Marci Shore je známa americká historička, ktorá sa venuje dejinám Východu. Ovláda slovanské jazyky, čerpá z pôvodných zdrojov, prednáša a píše o Rusku, Poľsku, ale aj Česku a Slovensku. Pre .týždeň rozobrala svoj pohľad na druhú svetovú vojnu, rolu Ruska v nej a dnešné paralely.

Americká historička Marci Shore: Ako livestream z plynovej komory BETTMANN/GETTY IMAGES Sovietske jednotky v uliciach poľského mesta počas II. svetovej vojny. Poliaci nemali vo všeobecnosti veľké ilúzie o tom, čo „oslobodenie“ Sovietskou armádou v skutočnosti znamená.

v týchto dňoch viac hovoríme o konci druhej svetovej vojny a aj o tom, že oslobodenie bolo pre krajiny východného bloku nielen únikom spod nacistickej totality, ale aj vstupom do druhej totality. Krajiny ako Československo, Poľsko, Maďarsko boli, samozrejme, vďačné za oslobodenie. Boli u nich prítomné aj obavy zo sovietskej dominancie?

Pre Židov bola porážka Wehrmachtu, samozrejme, oslobodením, pretože prestali byť priamym a jednoznačným terčom eliminácie na rasovom základe. Michal Głowiński bol v tom čase poľské židovské dieťa, ktoré ukrývali rehoľné sestry v kláštore, a on o príchode Červenej armády píše veľmi výstižne vo svojich pamätiach nazvaných Czarne sezony. 

No celkový obraz bol taký, že sa napríklad v prípade Poľska zdráham použiť výraz „krajina vďačná za oslobodenie“. Panoval tu pomerne rozšírený pocit, že príchod Červenej armády znamená „druhú okupáciu“, ešte posilnený tým, že práve Červená armáda bola rozložená na druhom brehu Visly, keď prebiehalo Varšavské povstanie v roku 1944, a pokojne sa prizerala tomu, ako Varšava horí.

to muselo v Poliakoch naozaj zanechať trpkosť...

V priebehu mesiacov, ktoré viedli k Varšavskému povstaniu, prosil poľský exilový premiér Stanisław Mikołajczyk a poľský veľvyslanec Edward Raczyński Britov o podporu. Ale Winston Churchill vtedy trval na tom, že musia spolupracovať so Stalinom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite