Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ikona anarchokapitalizmu David Friedman: Socializmus stál život milióny ľudí

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Legenda a ikonická postava anarchokapitalizmu americký ekonóm, právny teoretik a syn Miltona Friedmana, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu David Friedman v rozhovore hovorí o tom, či smerujeme k slobodnejšej spoločnosti alebo sme sa vydali opačným smerom.

Ikona anarchokapitalizmu David Friedman: Socializmus stál život milióny ľudí BORIS NÉMETH

knihu The Machinery of Freedom ste napísali už takmer pred 50 rokmi. Nezdá sa vám, že v poslednom čase tú slobodu nejako strácame?

Skôr by som povedal, že stále ideme oboma smermi súčasne. Niektoré aspekty života sú slobodnejšie a naopak, pri niektorých aspektoch života slobodu strácame. Keď som bol na vysokej škole, tak mnoho ľudí verilo socializmu. Dnes verí socializmu len minimum ľudí. Tí, ktorí verili socializmu, sa dnes prikláňajú ku kapitalistickej forme sociálneho štátu po vzore Škandinávie. To je u nich pokrok. Švédsko je omnoho lepším spoločenským usporiadaním, než bol bývalý Sovietsky zväz.

áno, len škoda, že kým si uvedomili, že socializmus nie je cesta, stálo to život milióny ľudí...

Je to tak, no sú aj krajiny ako Taiwan a Južná Kórea, ktoré si počínajú veľmi dobre. India nebola totalitnou spoločnosťou, no skúsili prevziať model ekonomického fungovania inšpirovaného Sovietskym zväzom. Sovietsky zväz síce pripravil o život niekoľko miliónov ľudí už pred druhou svetovou vojnou, i tak sa však našlo množstvo intelektuálov, ktorí preferovali jeho ekonomický model. 

Dnes už takmer žiaden intelektuál na svete netvrdí, že ekonomický model Sovietskeho zväzu by mal byť pre nás inšpiráciou. Na druhej strane je tu vzostup enviromentalizmu, ktorý poskytuje nový súbor argumentov, prečo majú vlády regulovať a riadiť spoločnosť.

ako to hodnotíte?

Z intelektuálneho hľadiska ide možno o progres, keďže enviromentalizmus používa lepšie argumenty ako socializmus. Problém je, že enviromentalizmus sa stal ospravedlnením pre takmer akúkoľvek vládnu reguláciu a vlády sa naň odvolávajú, keď kontrolujú konanie ľudí. Neraz je to tak, že ľudia len chcú urobiť niektoré zmeny, ktoré považujú za pozitívne, a až tak im nezáleží na tom, či majú v problematike globálneho otepľovania nutne pravdu. A chýba tomu logika. Napríklad Nemecko sa snaží zbaviť závislosti od uhlia, no zároveň zatvára svoje jadrové elektrárne. 

„Environmentalizmus má do istej miery lepšie argumenty pre obmedzovanie ľudskej slobody, ako mal socializmus“

Neexistuje pritom jediný logický argument, prečo to robí. Ale ak sa mám vrátiť k vašej otázke, tak niektoré veci sú dnes lepšie a niektoré horšie ako v minulosti. V USA  sa približujeme k legalizácii marihuany na federálnej úrovni a už dnes niektoré štáty marihuanu legalizovali a držanie ostatných drog sa tiež nesankcionuje tak prísne ako v minulosti. Na druhej strane sa oslabuje sloboda združovania.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite