Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Profesor teológie Lichner: Vojna nikdy nemôže byť spôsobom šírenia viery

.michal Oláh .rozhovory

Profesor teológie, kňaz a prorektor Trnavskej univerzity v Trnave Miloš Lichner hovorí o rozporuplnosti konceptu spravodlivej alebo svätej vojny, chápaní biblického príkazu „Nezabiješ“ a zneužívaní kresťanskej rétoriky Ruskej federácie v konflikte na Ukrajine.

Profesor teológie Lichner: Vojna nikdy nemôže byť spôsobom šírenia viery Barbora Likavská

v článku sa dočítate aj:

  • ako chápe kresťanstvo (ne)spravodlivosť vojny,
  • aké sú morálne medze vojenského konfliktu,
  • čo si myslí o spoločnom držaní kríža Ukrajinkou a Ruskou pri krížovej ceste v Ríme na Veľký piatok,
  • v čom je sekulárny pohľad na vojnu iný.

z histórie poznáme rôzne koncepty vojny – koncept spravodlivej vojny alebo svätej vojny z obdobia križiackych výprav. Pápež František opakovane hovorí, že dnes už žiadna vojna nemôže byť spravodlivá pre jej ničivé dopady na celú planétu. Môžeme teda ešte dnes hovoriť o niektorej vojne ako o spravodlivej alebo morálne čistej?

Môžeme povedať, že každá vojna je nespravodlivá, lebo v každej zomierajú nevinní ľudia. Hovoriť preto o koncepte spravodlivej vojny je taký oxymoron, ktorý neobstojí. Pri označení „spravodlivá vojna“ šlo historicky skôr o to, že náboženské alebo sekulárne vlády sa snažili dať vojne určité hranice, aby sa voja nezvrhla. Kresťanstvo zdedilo židovské sväté spisy, ktoré my nazývame Starým zákonom, ktoré opisujú určitý koncept vedenia spravodlivej vojny. Nový zákon to nemá. Tam Kristus síce neodsudzuje vojakov, ale stavia sa jasne proti akémukoľvek násiliu.

prví kresťania ani nechceli vstupovať do armády, neskôr sa to však zmenilo.

Prvých tristo rokov boli kresťania pacifisticky orientovaní. Zlom prichádza v roku 313 v Konštantínovskom mieri, kedy k týmto trom veciam, židovským svätým spisom a pacifistickej tradícii, prichádza aj klasická rímska filozofia Cicera, ktorá hovorí o určitom spravodlivom spôsobe vedenia vojny a dôvodom, ktoré môžu viesť k vojne. Cirkev sa vtedy ocitla v novej situácii, keď musela spracovať tieto podnety. Usiloval sa o to predovšetkým svätý Augustín, ktorý sa snažil viac-menej tieto tézy zapracovať do kresťanského myslenia. On bol ale tiež pacifista, no racionálne si uvedomoval, že vojne sa nedá vždy zabrániť. Z jeho myslenia potom veľa prevzal svätý Tomáš Akvinský.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite